Sayur jeruk
waaaaaa... lama giler tak makan asam pedas daging with sayur jeruk... ngindu nyerr nak makan.. waaaaa...
ni semua kes tengok tv ngan nenek la haritu... cite menantu cik senah.. baba nyonya bt asam pedam... ermmm yurm2.. baru ak tau.. rupenya asam pedas sayur jeruk tu asalnya dari baba melaka.. nenek la ckp.. tak tau la.. patut la ak tnyer smue kenkawan dorang xtau aper tu sayur jeruk... dan baru aku perasaan yang mak n nenek dah jarang buat asam pedas sayur jerukk.. nenek kata pembuatan nyer diragui.. sebab selalunya beli dekat penjual cina.. sebab dorang yg selalu mkan.. jadik tak pasti halal ke tak... hmmm... ngindu la nak makan.. mak.. buat la... :(

nenek kata ada orang bagitau macam mana nak buat sayur jeruk tu tapi dah luper macam mana.. so, ak try carik kat internet... haaa... ada rupanya... boleh la buat natii.. yurm yurm yurmmm..... xsabar suh mak masak nati...

Resepi sayur jeruk
http://jenimokhtar.net/?p=60


Beberapa hari lepas saya ada test buat sayur jeruk lepas cuba makan kimchi dari Asean Bazaar. Sedap dimakan dgn asam pedas ni. InsyaAllah lepas ni boleh la buat sendiri. Sendiri buat lebih yakin nak makan kan :) Ni first trial. Kalau nak cuba boleh la guna resipi kat bawah ni. Mungkin later boleh adjust tahap kemasaman yang disukai ye.1 biji kobis china (saiz kecik punya)
Homemade Sayur Jeruk
Bahan-bahan
6 cawan air
4 sudu besar garam
1 sudu besar garam lagi
1 sudu besar gula
Sedikit pewarna kuning
Cara
  1. Bahagi 4 kobis tadi. Buang bahagian pangkal dia yang keras tu.
  2. Basuh bersih.
  3. Dalam bekas lain (yang bertutup), bancuh air dengan garam tadi.
  4. Rendamkan kobis tadi dalam air ni. Pastikan kobis2 tu terendam dalam air. Kalau terapung himpapkan dengan piring kasi berat. Tutup bekas.
  5. Biarkan pada suhu bilik selama 12 jam.
  6. Selepas 12 jam, kobis tu akan lembik sedikit. Keluarkan dari bekas tadi. Perahkan sikit kobis tu. Basuh dengan air.
  7. Kemudian lumurkan dengan balance garam dan gula tu.
  8. Masukkan dalam bekas kecik sikit. Tuangkan air garam yang dibuat rendam kobis mula2 tadi. Biarkan sampai tenggelam kobis tu. Titiskan pewarna kuning.
  9. Simpan diluar selama 2 hari. Kemudian boleh simpan dalam peti ais.
  10. Saya tak pasti berapa lama boleh simpan. Tapi jangan lah lama2 sangat sebab takde pengawetkan. Buat sikit2 ye :D
Related posts:



Eh, dah salin resepi ke? tidak perlu. Resepi ni confirm tak jadi. haha (update 11/12/2014) , rasanya kena follow resepi buat kimchi :) 

Update : 13 feb 2016
nah cuba resepi dari blog berikut untuk sayur jeruk asin.
http://kasihilmar.com/tag/kai-choy/
bestnyerrr... balik umahhhh... yihuuu...

sekali aku pon sama da? kenapa????... al-kisahnya lah kan.. cengini mulanya...
hari jumaat ritu, lepas jumpa bos dekat desa park city n visit site, international school kt mana tah..luper ^_^".. kami pon balik la kerumah memasing.... so.. haritu suzen hanta la ak dekat bus stop berdekatan dan bukan di bus stop shah alam kerana ak luper nak bawak kepala lagi satu..hiihihiii... nak dijadikan cerita, malam sebelum tu kita orang siapkan tempahan nama n keychain.. so tido lambat la.. n sangat mengantok...

bas pon datang dan aku mula melangkah ke dalam perut bas selepas menopup kad touch n go ku... n..yes.. banyak tempat duduk..hehehe... masa nak duduk tu.. ak tanyer la orang sebelah (prmpuan).. ' basah ker?' sambil memandang kearah kerusi disebelah nya.. sebab nampak macam basah jer... yela.. selalu ekon rosak la.. air meleleh.... tapiii.... dia buat bodoh jer... eh2.. ak cakap slow sgt ker? ker dia pekak??.. al maklum lah.. selalu kalau ak bercakap dengan suzen mesti dua tiga kali.. dan pastinya yang ketiga tu kuat.. hehehe.. xpelah.. aku check sendiri n terus duduk...

masa dalam bas.. ak dok perati jela akak kat sebelah ak ni berborak ngan kawan dia.. borak juh2.. hmmm... ngantok pulak jadik nya...

terus aku peluk bag pack aku n tido... tengah2 tido.... tetibe orang sebelah kanan aku ni, lelaki lah.. bangsa tutttttttt.... tengah bercakap.. in call... yang geramnya.. dia cakap kuat macam cakap ngan drebar bas pulak.. sakit telinga ku... orang ngantok ni, dia memekak kat tepi telinga... hisshhh....

geram punyer pasal.. ak angkat la kepala ku ini dan terus menoleh ke arah dia,,, zapp!! mataku terbuntang tepat memandang matanya..tajam! haaaaaaa..... dia terpandang dan terus diam.. hambik kau.. ak sambung tido balik...

disambungkan cerita pulak.. selang beberapa saat, handphone aku pulak yang berbunyik..  sapo pulak nih.. nombor tak kenal..  ooowwhh.. kawan punyer abang, nak tanyer pasal wireless..  disebabkan keadaan dalam bas tu bising. ak jadik tak dengar la.. n tercakap la kuat.. jugak.. huuuuuuu... sekali ak pon sama da~

lepas tu ak buat bodoh jela sampai lelaki kat sebelah tu keluar.. kakak yang kat depan tu pulak yang renung aku... apa? ak renung la dia balik.. taknak mengalah kakak tu.. dan akhirnya dia toleh len.. sibuk la hal orang... dan cerita pon tamat~



Adooooiiii.. borink n mengantok nak buat keje... so, hilangkan ngntok jap~


Colour test
Pink quietly study the best way to approach problems and then take action. Pink see the world through rose colored glasses. The truth of the matter is that it might be nice if we could all put those glasses on now and then. They are shy, very intelligent, hard working people who wish they were more part of the mainstream but are frightened of moving too quickly. Pink watch what they do or say because they are afraid that others may see them in a harsh light. They try to make everyone happy.


Birthday color test (May 1st until May 14th = Blue)


Blue
You have low self-esteem, and very picky. You are artistic and like to fall in love, but you love with your mind and not your heart.



Taurus
You are stubborn and like to hold on to things, not wanting to let go of anything or anyone. You are slow to anger, but when you do get worked up to a rage - everyone step aside! You also have a selfish streak and can be quite sneaky as well. People often see you as helpful and agreeable. You also tend to be suspicious of others and question their motives.

Advice: Learn to forgive and let go of your past disappointments. Learn from your mistakes and have faith in yourself and others as well. 



4 The conservative 
4's are sensible and traditional. They like order and routine. They only act when they fully understand what they are expected to do. They like getting their hands dirty and working hard. They are attracted to the outdoors and feel an affinity with nature. They are prepared to wait and can be stubborn and persistent. They should learn to be more flexible and to be nice to themselves.


FRUIT TEST
If you like strawberry, you are shy, yet emotionally robust, skeptical, detail-oriented, opinionated, introverted and self critical. Easily made to feel guilty; cranky, pessimistic, low self-esteem.

Prototype: Bureaucrat, journalist.
yeaahhh... jenjalan..kihkihkih... haaa... smlm makan ngn bos kt 'Garden' one utama.. pas meeting kami p jenjalan round shopping komplek.... tapi banyak gambo cecantik kat kamera akak diana.. ti nak ambik upload.. ni smue kamera handphone cokia pius je..

'Garden'
Transformer
stuff comeiii..

masa jenjalan tu, pius jumpa satu baju nih.. berkenan sesangat... tapi pikir-pikir gak nak beli ke tak.. kite bukan kerja lagi nak beli mahal-mahal.. hmmmm.. sukaaa... kat bawah nilah baju nya...

sukeeeeeee.....
Gambar dari kamera kak diana:-


adooiihaii.. berpinar mata nih.. huhuhu.. kak we ak dah smbut seruan ko mmakai kontek lens.. tapi macam bogel la mata aku nih.. xpakai baju...

arini pius start balik pkai kontek lens.. pelik lah muke.. mata ade gangguan.. huuuuuu.. ^_^"
" adoii suzii.. pedih la mata aku nih" kata pius pada rakannya suzilah.. (sambung wat novel), air mata dirasakan berjujuran membasahi bumi..(dramatic sangat la pulak)..

dunia bagaikan kelipan cahaya terang yang baru wujud tak lama tadi.. "ah.. inikah duniaku.. mengapa ini terjadi" tambah pius penuh kehairanan.

hahahahahaha..bye la.. merapu!

*****************************************

Okay.. continue story... macam biasa, hari jumaat jumpe bos kt luar.. harini bertempat di 'garden' One Utama... and keluar office awal pukul 1.00 sebab bos ader meeting kol 5....
hahahaha.. borink ler... nak buat novel la konon..kahkahkah... baru buat sikit dah tertido.. huahahahaha.. 10 tahun pun tak siap camni.. bankrup company.. ni lah hasilnya sblom ttido..



“Awak… tau tak betapa saya rindukan awak.. begitu kuat sehingga tak terdaya untuk saya menahannya,  balik lah wak.. jangan buat saya macam ni”

*************************

“ balik la na.. sampai bila kau nak seksa iman macam tu? Kesian mak  jah tengok… dah tak terurus.” Suara Mak Jah pada ana.
“ Saya tak mampu mak jah.. luka hati saya ni masih bengkak Mak jah.. “ana bersuara lesu. Matanya merenung sepi kawanan lembu di sawah .
“Ana….” Bahu ana disentuh lembut..
“Biar apa pun berlaku, dia tetap suami Ana.. Ana kena terima buruk baik dia.. mungkin apa yang ana nampak tu tak betul.” Tambah mak jah penuh pengharapan.
“ Ana ada di situ mak jah.. ana nampak semua….. ana nampak mak jah.” Air mata mula bergenang di mata ana.. dunia dirasakan hambar, hambar seperti hatinya kini.


kahkahkahakaka.. adooooiiiiii... lawak lah baca balik...!!!

Please plan something for this weekend... everything seem to be bored to me.. warrrgghhhh...  hate this kind of feeling!!! makkk.. nak balik umah...

bosan ditempat kerja.. macam baru masuk je.. starting new task and design.. and lapooorr dah nih... lg setengah jam nak rehat.. lapor lapor lapoooo...
waaaaa... arini mg panas.. kejap je sidai bju arini.. kering da bju2... kalau ambik gambo nih bes la... cuaca cantik...  heee... ni pius baru balik dari kuang.. pergi mjlis kawen abg wan aka abg nara... http://beautifulnara.com/... hehehehe... lawa pngantin pmpuan nyer..

ptang nih sptutnyer plan nk g tman kepong ngn Mr black, tpi asenye tak sempat la kot.. ptg kak ema n kak aju dtg.. lama dah tak jumpe aloyah n miya.. lgpun brang tuk wt painting xde.. dah crik colour arkilik n cat minyak tapi xjumper.. xtau letak maner.. tkkan nk g tman kepong tu dduk jew.. borink la.. sekurang2 nyer ader la aktiviti skit.. nk men lelayang? hmm.. akan datang la... tapi sekarang ni mood nk men lukis2.. kihkihkihh... xpela.. next2 week k,..
Akhirnya.. dah sbulan pius praktikal kt sini, Nature decor as Furniture designer. Susah jugak, sb time blaja smue buat masterpiece la konon furniture nyer.. kt sini kne tau market, cost n manufacture.. Design yg ader market tu penting.. design2 jatuh bawah.. kt pejabat nih tk bnyak pon pkerjanya.. cume ader bos, kak diana (landscape designer) and alice (akauntan) tapi nk bhenti dah.. balik sbah srawak.. yg len smue kje kt bhagian site.. so, tmbah pius n suzilah, jadik 5 orang la.. Alice jarang ade, bos slu g site tgok kje2 n g meeting.. hari2 ader pius, suzi n kak diana je lah...

Every friday ade discussion with bos, review design n brainstorm.. selalu jumpe kt luar.. midvalley, sunway giza, snway pyramid.. bangsar.. ikea, ikano.. gitu la.. sbb bos suh jenjalan tgok2-observation la kiranya.. buka mata n minda..hehehe... yg bestnyer.. mkan bos blnja ye.. bos pon ske bwak tmpat2 mahal.. kami makan jela..

*****************************************
3 june 2011/ pm
huhu... cm bese setiap jumaat ader discussion bersama bos and kak diana (landscape designer).. hari ni bertempat di Empire, subang, 4.00 pm.. lebih kurang 4jam dari sekarang.. tapiiiiiii..... keje ku tak siap lg.. ^_^""
tinggal lagi 2 design.. adoiiihaiii...apo nak buat nihh... kekeringan idea laa.. dah la design tu bos paling suke... susah pulak nk developnyer... :(

*****************************************

okay... satu design setel.. lagik satu... lagik stu jam sb kol 3 nk gerak.. print keje yg dah siap jap...

*****************************************
12.09 am / 4 june 2011
haaaahh....  akhirnya da smpai umah slyang... penattt... tadi brtolak ke Empire lebih kurang pukul 3.45pm.. kira lmbat la.. design pius da setel la tadi.. tapiiiii... tk sempat nk develop lebih.. 1 je dapat.. so, total design tadi 7 la kot.. syang sb design yg bos ske tu xdpt nk dvelop lebih.. sory :p

Mase dok review2 tu, boleh pulak bos tnjuk game kucing dlm ipad dia.. hehehe.. comel ma.. ske giler bos.. katanya.. ank dia yg download game2 sume msuk ipad dia... kucing tu comeeiiii.. kite sntuh2 dia.. dia bbunyik la.. klakar la bos nih... tapi sbnrnyer... pius ase tk lwak pon..kihkihkih... cume kucing tu comel la..  dok gelak la bos n kak diana...

ok.. smbung cite.. tadi bos story skit psal exhibition yg company akan join nati.. asenyer bulan oktober.. tapak bos dah sewa..  3 booth smue.. L shape.. n bos kata nk msukkn design yg pius n suzilah bt mase exhibition tu nati.. haaa?? mampu ker???adooiiii yaiiii.... bosss... risaunyer sya.. boleh ker?? tapi sure2 la nati mesti ader perubahn kt design tu time nk manufacture dia kn...xtau la jadik ke tk... tp sblum tu kne pkir cncept booth tu nati la.. so, kne combine smue skali.. lndscape, furniture n water features... kira.. mnggu akn dtang kne setelkn dlu lah bnder tu...

dah sude dscuss.. kami pon nk balik la kn.. suzi nk g kedah.. Is kawen.. so, xleh la stuju ajakan bos ke bukit jelutong, 'SPACE U8' tgok site.. mcm bese.. bos hnta kite org balik ke office la.. moto suzi ader kt sne..
tup2 mase kt parking... bos lupe kt mane dia letak kete... boossssssss.... 'sya lupe la kt mane kereta sya.. tapi sye ingat itu depan ader engineering store' ..... lame jugak la bos carik kereta dia.. tnyer guard kt mane engineering store tpi dorang xtau... cian bos.. kulu kilir... pastu akhirnya ader org tolong crikkan..... lame jugak la.. adela sejam ...

arrrgghhh free2 je dpat botox.. xpyah byar.. dok je kt studio mlm2 wt kje.. penat tido.. sure bngun2 dah siap dibotox.. express, xpyah pkai pelali.. huuuu...  nilah kes slu jadik time stay up mlm2 kt studio wt keje.. nape la nymuk ni ske kat pius je.. g la kt orang len.. pedih la.. bukan seksi pon.. seksa ader la.. ni mase sem bape ye?? lupe dah.. part 4 la kot..hehehe..

Teringat dulu-dulu time nk raya.. tau la raya.. xyah la mmbotox org..aishh..  bgun pagi raya tuh dah complete da sesi mmbotox nyer.. huhuuuuu.. malu nk turun bawah jumper cousin2..kihkihkih... mulut muncung n tebal semacam... adooooiiiii haiii... nape la ske sgt mmbotox kt situuuuuu???// arrrghhh.. nymuk giler..

Nilah pius mase mjlis pnyampaian hadiah, baju biru pinjam kak we punyer baju.. org nk pkai bese2 jew.. dia suruh pakai lelawa.. haaa.. lelawa la nih! dengan bag laptopnye..ish2.. yela.. time tgah prtikal.. time kje dibuatnyer mjlis ni..hari selasa 10hb may 2011.. kene la lari keja g mjlis nih.. hehehe.. pius datang lambat da.. kol sbelas tepat bu datang.. patutnyer awal la skit kan..kihkihkih... dok depan lg tu.. ala2 depan smue mak datin..

Ramai la satu lobi Balai seni lukis Negara aritu ngn kaum2 wanita, puan2, datin2 dan dato'2.. malu plak pius..haaarrrgghh...

Hadiah saguhati pius dapat wang tunai RM500.. tpi smpai skrang tk g bnk in kn lg.. dia gune cek kn.. bile tah nk g.. nati2 la..

dah sudah mjlis, pius makan2 kt belakang, bsn sediakan.. ramai org.. tapi lapo punyer pasal beratur jugak.. pas makan g jenjalan kejap kt atas tngok gambo2.. ni yg ambik gambo nih.. suh org ambikkan.. heeee..

then, pius tnggu Mr black (kihkihkih) ambik pius.. sb pius nk balik subang g tmpat kje tpi xde trnsport, nk nek bas xtau lagi.. mnyusahkan Mr black je.. thanks dear..
Yeaaaaayyy... hehehe... First join pius dapat saguhati.. kira ok la kn.. gambo yang pius hanta tak la mcm org lain.. cntik.. pius bese-bese je.. So, kt bawah ni lah gambo untuk hadiah saguhatinya.. gambo kak long n zeti mase mjlis ckur jambul n kesyukuran. hehehe..pissss..

Pius dapat tau pasal pius menang sguhati nih mase time assment final aritu (part 5) time tuh tgah tnggu turn nk di ass. tapi sblum nih BSN dah bnyak hari kol tapi pius tk angkat sb dlam kelas dan sbgainye..kuang kuang kuang... so, disebabkn pius syak smthing, pius pon check la email.. dann.. 'Anda dijemput mnghadiri mjlis pnyampaian hadiah kasihnya ibu' waaaa.... terus melompat pius.. dlam hati jela..kahkahakah.. time nih ase best giler tau.. yela.. pius mane penah masuk2 bnder cmni.. first time la katakn.. tu yg syokk smacam tuhh.. wlpun dpt sguhati jew.. heee.. terus tk gementar nk masuk blik ass.. hahaha..


inilah dia gambonyer.. bese jekan.. yg len smue power2 tau.. yg ni penyertaan kedua pius hanta.. first hanta ngn suzi, then second ngan madi sb tarikh ttup dilanjutkan... yg nih pius gune kamera nikon yg bese je.. sebab kamera pnjam fakulti dah pulang la..  jap ye upload gambo2 yg pius hanto..

Yang hitam dua ni gambo pertama pius hanto,, xingat gambo apo lg hanto..

Gambo nih pius paling suke..hehehe.. 'baik-baik bawak basikal tu kakak'....

Ni second gambo2 pius hanta.......

Wewe nangis auntie awe kaco.. sibok je kn..
gambo ni kelakar.. sb makcik tudung cream ni kem men lagi..hehehe..
 Nilah antara gambar2 yang pius hanta..hehehehehe.. piss..
Pertandingan 'kasihnya Ibu' ni pertandingan photo yg pertama pius join with frenzs.. pius tau pon sb ader tmpal poster kt fakulti dan penyertaannya hanya wanita sahaja.. lelaki xleh eh! first time tngok poster tu mmg la rase nk masuk tapi lepas2 tu bt dono je lagi, smpai la satu hari dok lalu reramai kt situ ngn frenzs, dorang yeye nk masuk, so excited la smue nk join termasuk lah pius..huhuhu.. tapi la kn, seingat pius.. pertandingan ni first2 pius tau mase g wt research kt balai sni lukis with madi, shiera n kak mas.. sebab  ade ambik pmplet BSL punyer event.

so nk dijadikan cerita, kami pon beramai2 la kluar outing shoot picture, kamera pius pinjam fakulti tpi tk la reti sgt nk gune sb bukan kite punya kn.. tkdan la nk explore smue..

Madi, Pius and Suzilah..hehehe..piss..
poyo nyer ak~ huaaaaa...
Nilah la gambo2 kami jenjalan cari orang.. hehehe.. penat2 lepak jap buat sesi 3R.. mngupas masalah remaja sekarang ...kihkihkih...

tarikh kuar dah lupe.. ikut foldernyer, 21 April 2011.
hehehe...akhirnya..kini pastii... hahaha..  okay, i'm start it again.. lama giler tk update picture finding.. dah brkurun abad lamanya.. :p asyik sebok ngn blog ees dan private blog jew.. lupe terus picture finding.. yang terbaru http://jarumjaitkite.blogspot.com pulak.. hehehe..pasni dok blogger je la..  bape bnyak blog da~

bile lah asenye nak ader kamera sndiri?? kne tnggu ader duit la kn.. but now i'm thinking of LOMO la.. haarghhhhh... cute la effect2 dia.. cntik.. yang paling murah RM200 lebih.. tapi tk best la kn... sbb nanti tkleh nk upgrade.. klu beli mahal skit boleh tmbah mcm2.. klu nk tgok koleksi lomo leh g kt sini.. http://www.facebook.com/photocrafts




haaa.. amacam..ader feel tk.. heeeeee :p
Powered by Blogger.