Raya pertama memang selalunya panas...huhuuu.. bukan panas dengan gosip ye tapi cuaca... kenapa yer first raya jer terasa panas sangat cuacanyer... semasa Ramadhan tiada pulak.. mungkinkah kerana berbaju kurung, berlauk rendang daging dgn pelbagai makanan..? hmmm mungkin juga kerana rumahku papan.. jadi di siang hari terasa panas dan berbahang... cehhh sopan sngat bahasa ni...

Memang panas... aiskrim m'sia pun tk dpat menghilangkan kepanasan yg ada.. huhuhuu... lepas bersalaman dan beraya bersama family, nenek dan sanak saudara...apelagi.. melepit la semua kt atas...panassss... badan pun lesuuuu... kalau cergas pun kejap je, tu pun sebab mandi... huuuu... ni dah malam semua dok aktiv la.. dah sejuk...  ada yang pukul 2, 3 kang bu tido la sat g...

p/s: cepattttt.. saper nak sponsor econ... meh2.. kasi sejuk sikit rumah...
Selamat hari raya :)














Dah lama teringin nak pergi ATV ni.. Asyik plan je tapi tak jadi-jadi.. next time serius planner jer ye.. hehehe... apa-apa pun teringin gak nak pergi tak kira lambat atau pun dalam masa terdekat ni... saper nak pergi roger-roger ye... :) if korang nak tengok pakej-pakej yang disediakan boleh lah melawat disini ataupun disini.

pokemon kawai :p n minesweeper



Akhirnya sem terakhir sebagai pelajar industrial design bakal tiba tidak lama lagi.. terasa debaran yang teramat sangat kerana tentunya semester yang penuh dengan cabaran dan tekanan.. tambahan kerja yang masih tertunggak sedari awal semester 5 lagi.. thesis. banyak lagi masalah lain yang timbul tapi yang pasti semester 5 yang aku gerunkan telah lama berakhir.. kini.. semester yang paling-paling digeruni bakal menyusul pulak dan yang pasti usaha perlu digandakan! matlamat perlu dijelaskan! doa dan tawakal perlu diperbanyakkan.

Sepanjang hampir 5 tahun bergelar pelajar industry design bermacam cerita suka dan duka silih berganti dan yang pasti tentunya melahirkan banyak pengajaran dan pengalaman yang tidak ternilai dan tidak terlupa dihati. Walaupun course ni bukanlah apa yang aku inginkan sedari awal, tapi aku yakin untuk mengatakan yang aku tidak menyesal malah bersyukur Allah temukan aku dengan bidang ilmu ini. Tapi aku masih tidak melupakan minat-minat yang sudah lama bertapak dalam hati aku ni malah course yang aku ambil kini saling tidak lari dari apa yang aku minati. Sedikit sebanyak minat yang ada dalam diri aku berkembang seiring course yang aku ambil kini.

Mungkin ada yang masih tidak mengenali dan mengetahui apa itu industrial design dan apa pula yang dipelajarinya disitu. nah diambil dari internet.. kalau pius yang terangkan agaknya tak paham la kot..

Industrial design is a combination of applied art and applied science, whereby the aestheticsergonomics and usability of products may be improved for marketability and production. The role of an industrial designer is to create and execute design solutions towards problems of form, usability, physical ergonomics, marketing, brand development and sales.


Secara ringkasnya, mencipta/mereka sesuatu yang mampu memberi penyelesaian kepada sesuatu masalah. (boleh pakai tak?)

contoh yang simple.. masalah perhubungan jarak jauh.. orang cipta handphone... dari besar gabak, orang develop menjadi seringan mungkin..dari dapur kayu orang cipta dapur gas.. macam-macam lagi lah.. yang penting cabang ilmu ini sangat meluas.

apa yang pius buat sepanjang bergelar pelajar? hermmm hermmm.... dah berjela pulak... :p


Penat aku menunggu penghabisan cerita laila manja.. cam hampeh jer tengok..  jalan cerita untuk episod akhir ni macam kelam kabut jer.. macam dah xde idea jer... erkk pendapat acik jela.. pastu habis macam tu jer... herrmmm....

yang peliknya.. napa si manja tu lurus bendul sangat pi caya imran tu... sesenang je percaya walaupun dia tau laki tu jahat... hei.. nak dijadikan cerita la kan.. dah pengarah suruh... dan kebanyakannya mati..

tapi mana hilangnya azie, dah mati ker? ker aku yang temiss...ibu tiri manja macammana pulak? ish2.. banyak betul yang mati dalam cerita ni...  rasa dah macam cerita dari seberang pulak..



ini pula kasih alia yang masih lagi bersiaran di tv3.. episod semalam paling menyentuh hati aku apabila alia berjumpa ayahnya kembali di rumah orang-orang tua.. sedih rasa bila tengok si alia menangis dan bercerita kembali memori lama pada ayahnya.. then, barulah ayahnya yakin dia adalah kasih yang hilang dulu. memang berkesan lakonan fida dalam drama kasih alia ni..

tengok jer lagak fida dalam BANG BANG BOOM apabila cuba dibang kan oleh zuan,melodi, memang menjadi.. hehehe.. okay lah.. tunggu episod seterusnya.

yurm yurmmm.. sedapnya bau kuih raya jiran sebelah ni masak....harum semerbak.. rajin depa buat kuih raya... pius??

'mak.. taknak buat kuih raya ker? orang nak buat  la..'
'buat apa.. malas lah mak.. bersepah nati.. dengan rumah tak abis kemas..'

hermmm... nak buat biskut famos amos.. nak tapau balik u nanti... hermmm... leh makan time stay up kt studio... xpe-xpe... abis raya kita buat.. huhuuuu..

hermmm..banyaknya biskut raya...tapi sama je warnanya... kne tunggu time raya bu leh bukak..

p/s: makkkkkk... thesis tak siap lagikk!!! har harrrr... mengah... nak pulun..
Assalammualaikum dan selamat malam semua...

jom join BLOGGER AIDIFITRI Ben Ashaari :)


 Jom join bloglist AIDILFITRI BEN ASHAARI

jom kenal-kenal :), sudi-sudi lah menyinggah diblog saya.
Tergelak baca entry Mrs. kown : Kuih-kuih Malaysia... nak baca?


Kuih paling gangster = Lompat Tikam
Kuih paling sexy = Puteri Mandi

Kuih paling keji = Taik Itik
Kuih bajet cute = Cek Mek Molek
Kuih untuk awet muda = Seri Muka
Kuih paling alim = Kuih Ketayap
Kuih penyakit lelaki kronik = Batang Buruk
Kuih suka pukul = Kuih Lompang
Kuih dalam zoo = Badak Berendam
Kuih untuk Sam Polis Trafik = Kuih Sampreeeeettttt
Kuih yg bangun sendiri = Kuih Bangkit
Kuih orang tak mandi = Kuih Bau-lu
Kuih paling tenteram = Kuih Makmur
Kuih paling lembap = Kuih Siput
Kuih untuk blackout = Tepung Pelita
Kuih tangkap ikan = Roti Jala
Kuih standard Hollywood = Kuih Jennifer Lopez
Kuih unit pemusnah bom = Kuih Bom
Kuih kaki dera = Kuih Cakar Ayam
Kuih paling bengap = Lempuk (sokmo nak kena hempuk) haha!
Kuih paling putih = Kuih Tepung Gomak
Kuih paling policies & procedures = Kuih Cara
Kuih paling rockstar = Kuih Deram
Kuih ahli bomba = Kuih Bakar
Kuih paling selekeh = Kuih Serabai
Kuih paling selalu kena marah = Putu Bambu
Kuih paling menyengat = Kuih Sarang Tebuan
Kuih iklan Ridsect paling suka = Kuih Sarang Semut



hahaha... kreatif... tak pernah terpikir pun... :p


p/s: Copy paste sini ye.... mintak ampunn... haa... reramai masuk blog Mrs. kown ye...
Hello! Myspace CommentsBosan layan kerja dan orang sekeliling?? jom layan buat bag...heheee...

Siap jugak buat bag hari ni... hehehe... tiba-tiba rasa nak buat bag.. yela, orang xde bag.. hukhuk ^_^".... disebabkan acik pius suka sling bag atau bag sandang tepi ni, jadi nak buat la.. jom buat...


Bag yang simple :)
macam mana nak buat... jommm...
Material
Jangan membazir.. untuk buat bag ni acik pius guna seluar jeans lama yang dah tak muat dan lebihan kain, tak kira la kain baju kurung ke.. baju yang dah tak pakai pun boleh...dan antara bahan-bahan lain yang korang perlukan ialah:
  1. Zip untuk jeans (zip biasa pun boleh, ikut kesesuaian) - RM1.80
  2. Ring untuk tali bag RM 1.00
  3. adjuster-juga untuk tali bag RM 1.00
Semua barang acik pius beli dekat kedai bunga dan jahitan berdekatan.. hukhukhuk...

Bahagian yang sudah dipotong
First, korang kena gunting dulu bahagian-bahagian yang diperlukan... ada empat semuanya.. 1,2,3 adalah bahagian hadapan dan 4 adalah bahagian belakang.. ukuran acik pius main buat jer.. asalkan sama.. 


1. First, cantumkan bahagian depan (1 + zip + 3 + zip + 2) 
2.  dan bila sudah selesai boleh la dicantum dengan bahagian belakang
3.  Kalihkan bag tadi kebahagian kain yang betul dan dilipat dua seperti gambar 3.
      haaa... siap dah bagnya? belum lagi.. kena buat tempat talinya pula..



iklan sat... :p


Sebelum buat tali bag, kene la buat tempat tali dulu... posisinya dibahagian tengah hadapan bag (gambar 1). 


1. Buat satu tali kecil dan biarkan panjangnya melebihi lebar bag tersebut...
2. Bahagian hujung tali boleh la dimasukkan ring dan lipat kedalam. 
3. Begini la rupanya bila dah siap tempat tali.




Untuk membuat tali bag, ada 2 bahagian... bahagian depan dan belakang... untuk bahagian hadapan, acik pius guna kain jeans dan belakang kain cotton.  panjang ikut keselesaan masing-masing... tapi lebar kne pastikan muat untuk dimasukkan bersama adjuster.


Jahit dan kalihkan nya.. pastikan selepas siap seterika cantik-cantik..




Okay, dekat sinilah kita akan gunakan adjuster.. 


1. Jahitkan salah satu hujung tali dengan adjuster seperti gambar 1.
2. Gambar 2 - adjuster bag.
3. Selepas itu dimasukkan ke ring yang berada di bahagian bag dan seterusnya kebahagian adjuster.
Bye Myspace Comments4. Hujung tali lagi satu dijahit ke ring dibahagian bag lagi satu. 


Pastikan sebelum jahit ring terakhir : sematkan dulu tali dengan adjusternya.


okay.. siap pun bag sandang tepi ni.. jom jenjalannnnnn......


p/s: untuk kekemasan pastikan anda seterika kain dibahagian jahitan selepas jahit. dan kalau rajin boleh lah buat inner/ kain lapik dibahagian dalam bag.. untuk lagi kemas-kain tu jahit tepi dulu sebelum dijahit.. ok.

Bag saya sudah siap :)

Sock doll? sock monsterssss? cengana nak buatnya...adoiii teringin pulak nak buat.. apelagi.. jom carik stokin yang belum digunakan lagi... eh22.. nak try and error ni guna yang lama jela dulu.. hihiii.. hermmm masyam... :p

first time ni :p

klakarnyer... hukhukhuk...
Disebabkan acik pius tak tau nak buatnya, men tibai jela.. dapat la kepala rabbit ni..hehehe... okay.. siap!

p/s: DAh reti sikit... nak buat guna stokin baru la... lalalala...
Tersentap hatiku ini... haaaa... sangat-sangat tersentap.... apa aku nak buat nii...  tak dapat aku bayangkan kalau semua menengok nya... makkk.. i'm downnnnnn!!!

aku sah-sah ingat gambar-gambar aku yang tidak bertudung tidak lagi berada di internet.. tapi nyata ianya silap belaka... down.. down.. down.... aku sangat down...


memang dulu aku beri kebenaran kepada rakan ku untuk upload nya di internet.. tapi sudah suruh deletekan... arggghhhhh.... i'm sadddd..... almost 50 picture of me without covering my hair n .... n..... act like a model cokia... arggghhh...


just... my friend tried to be a photographer that day n me as a model.. argghh.. so childish la that thing but mengaibkan bagi saya yang telah matang ni... haaaaaaa.... downnnnn....


hopefully she will delete all my picture as soon as possible...
'mak..nasi semalam ni nak campur ker? kang basi pulak?'
'takyah la.. nati nasi baru cepat basi'
'hermm2.. xyah la.. nati basi pulak nasi baru masak'

haaa... selalu tak korang berdialog macam ni dengan mak korang.. ??? eh? takde yer... hehehe.. acik pius jela kot..:p

Sayangnya nasi semalam masih berbaki sepinggan dua.. nak dicampur dengan nasik baru takut cepat basi pulak nasi sedia ada.. hernmmm.. tetambah bulan puasa ni, lepas sahur..pagi-pagi xleh la nak wat nasik goreng.. then untuk berbuka pastinya akan masak nasi baru.. nasik lama? saper yang nak usik???? saper???

Herm.. sepatutnya bulan ni kita kurangkan pembaziran, tapi ni lain pulak jadiknya... biasalah.. bila Ramadhan datang kita akan bersedekah.. lauk pauk yang dimasak kita kongsikan bersama jiran-jiran.. tapi nak dijadikan cerita.. umah cik pius ni semua perut kecik-kecik.. yang besar pon tetap menjadik kecik bulan ni... so, makan pun seciput jer.. abis lauk pauk yang diberi jiran-jiran sapa yang nak habiskan...? kuih muih.. dan berbagai lagi...

Memang mak acik pius masak sikit jer.. kuih muih pun jarang beli tapi tetap jugak tak abis... bila dikurangkan kuantiti makanan ader pulak yang tak dapat makan... hermmm22.. cengana ni.. bila dimasak tak habis, bila kurang masak ramai pulak yang tercari-cari.. kalau hari-hari biasa boleh lah diulang dua tiga kali makan...

jadi... ape acik pius buat?? men'sushi'kan lebihan makanan ataupun nasi semalam... hehehe....

nasi sushi berlauk..:p
Ni la yang acik pius buat.. lebihan nasi semalam acik pius sushi kannya... selalu kalau kita nak buat sushi mesti guna nasi berkanji kan.. tapi disebabkan kita guna nasi biasa, kuranglah kanji nya... so, disebakan nasi biasa tidak melekat-lekat dan sejuk pulak tu.. acik pius panas kan dulu...

cik pius nak mudah je..:p jadi panaskan dalam kuali dan tambahkan sedikit air, then lenyek-lenyekkan dengan lesung batu supaya ia hancur dan melekat-lekat..

then boleh la tepekkan diatas kepingan seaweed (mmg dah ada, men ambik jer) atau rumpai laut dan intinya digantikan dengan lauk-lauk yang kita tak habis tu... time duduk-duduk tengok tv tu leh la makan sikit-sikit.. hehehe... paling best bile makan time 'cuti' sebab takde makanan siang-siang.. pose.. mana masak... hehehe....

Bye Myspace Commentsp/s: elak pembaziran.. time hari-hari biasa pon boleh buat... 



kredit from google
'sekeping' tubuh menglonglai sepi..
terbiar hampa disisi bumi..
mengharap butiran tak terkunjung lagi..
terpalit sepi rasa derita lagi..

p/s: 
sesudu nasi sepinggan sepi,
huluran sedikit mampu memberi seri.


waaaa... pakej istimewa sempena menyambut kedatangan Syawal tidak lama lagi.. sesi membotox setiap malam jaminan seratus peratus.. montok... tiada cas dikenakan... anda hanya perlu menderma darah milik anda kepada pemilik spa.. lokasi?? anda tentukan!

'adoyyyiiiii... manyak nyamuk aaarrr ini malam-malam'

p/s: risau nyer pagi raya mulut ku dibotox lagi... sat g jadik cam angelina jolie pulak.. den malu... ^_^"
Sepi malam-malam ku tanpa mu.. bisikan mu ditelingaku..gigitan mu dikaki dan tangan ku... owhhh.. sungguhh.. sungguhhh periiiittttttttttttttttttt!!!!! Ya Allah.. sabar jela den ngan nyenyamuk ni.. Makin hari makin berbisa.. makin malam makin bertambah puler...

Hai la nyamuk..kenapa la kau gigit aku... badan aku ni dah la cikeding... khasiat pon tak banyak... apelah yang ko dok gigit tu... sedih aku.. pg la kat orang lain... g la..

Dekat kawasan perumahan aku jeker banyak nyamuk yer...? hermmm.. agaknyer la..  kat depan ni kawasan terbiar.. al kisah dahulu kala ada terbinanya sebuah empayar pembuatan batik dihadapan istana ku ini.. tapi malangnya.. telah hancur musnah dalam satu kebakaran... dan kini.. tertinggal lah tanah bekas empayar batik yg fofular ketika itu... aicehhh.. cam merong tak...

Agaknya sebab nilah nyamuk bnyak dekat perumahan aku ni... memang dah tak tertahan lagi dah.. dah berbagai cara aku usahakan tapi masih juga begini...jika dulu boleh lah pasang ubat nyamuk letrik..tapi kini... jangan harap.. letak sebelah pun xlari.. selamba jer gigit.. boleh dikatakan hampir setiap malam aku kuarantin duduk luar sementara tunggu bilik dispray abang sheltox n abang ridsect..tapi hampeh.. malamku tetap diserang pemburu darah ini...

Apalah nasibku... untuk mengurangkan kehadiran nyamuk, kipas kat bilik ni mmg sah-sah pasang laju kan.. mmg beku la malam-malam... ish ish.. cmne la dak awe tido yer... tak sejuk ker...den dah kematu nih tinggal nak beku jer..... rasa macam nak pakai baju lelapis lapis...malam-malam terpaksa kesejukan aicehhh2...

tapi kan.. acik pius selalu tertanya-tanya....'Kenapa yer Allah jadikan nyamuk?'... mesti ada kebaikannya.. yakin 100%.. kalau tak pada nyamuk.. mesti yang berkaitan dengan nyamuk itu sendiri..eh..cam same je bunyi... dulu pernah juga buat presentation pasal nyamuk ni... rupa-rupanya yang dicari ialah protein dalam darah kite untuk pembentukan telur-telurnya... hermmm.. bnyak ker protein dalam darah saya nih?????

jom baca ni pulak..kredit dari wiki..

Pepatung ( Dragonfly ), juga dikenali sebagai helang nyamuk ( mosquito hawks ), merupakan agen pengawal yang berkesan. Larva Pepatung (naiads) memakan jentik-jentik dalam takungan air sementara pepatung dewasa pula memburu dan memakan nyamuk dewasa, terutamanyanyamuk harimau asia yang terbang pada waktu siang. Penyemburan nyamuk boleh memburukkan keadaan dan meningkatkan populasi nyamuk dalam tempoh jangka masa panjang sekiranya penyemburan itu menghapuskan pepatung dan pemangsa semulajadi yang lain.


hmmm..ada buruk nyer jugak kita sembur nyamuk yer..


Tapi acik pius tak tahan la.. kulit acik pius ni bukan boleh.. kne gigit nyamuk jer..tapi nati melarat-larat.. dah tu nati mesti ader parut..kan dah tolak 5 ringgit.. kn.. huuuuu...

p/s: terpaksa acik pius tido selubung tiap-tiap malam... eh2.. tututp-tutup ader lubang..kang nyamuk masuk!

oowwwhhh.. hari ni rasa sangat malas... tetambah baliknya kak ani ke rumah... kuikuikui... goyang kaki kejap.. dok ralek-ralek dah nak masuk pukul 1 pagi dah...heheheee...
handmade topi by sanchai sakura..
sebenarnya nak tunjuk topi handmade jer.. nak promote.. tapi acik pius gedik semacam je malam ni siap nak berposing kn... hemm.. lalalala...
jgan terkejut aaa.. acik pius pkai jubah....huuuu...
siap jadik model muslimah pulak ye acik pius kite nih... kekal cmni kan bagus...
Alhamdulillah.. tahun ni dapat berpuasa di awal Ramadhan.. hehe.. tapi tahun ni berbeza sikit.. satunya sebab terawih kat masjid sudah menjadi 11 rakaat termasuk witir berbanding dulu 23 rakaat.. tapi kalau nak diikutkan.. tahun lepas lagik dorang dah buat macam ni.. selang 4 rakaat akan disertakan dengan sedikit tazkirah. cuma tahun lepas aku berpuasa di rumah sewa di shah alam kerana masih lagi didalam semester.

Dalam kita memperbanyakkan ibadah kita pada Allah, masih ada lagi segelintir yang tidak mahu ke masjid gara-gara tapak pemerintahan telah beralih tangan.. herm.. apalah yang menjadi masalah nya jika ianya beralih arah ataupun telah bertukar tangan? Kuat sangat semangatnya melebihi semangat beribadah pada Allah.. jika betul lah ada unsur-unsur melibatkan politik ketika berada dimasjid.. apalah sangat nak dibandingkan dengan ibadah yang bakal kita lakukan... setakat cakap-cakap sikit tu kita sendiri masih boleh berfikir dan menilai.. tapi yela.. aku ni bukan lah kaki politik.. jadi bercakap ikut logik akal aku je..

tapi sedih pun ada jugak.. kenapa agama pun masih hendak dipolitikkan..

apa-apapun.. jika aku salah harap dibetulkan..

p/s: ibadah wajib jangan ditinggalkan pulak.. jika ada yang bengkok harap diperbetolkan.. kengkadang teguran dan pertolongan yang sedikit dapat membantu kita sampai kebukit.. jadi rerajin lah menegur dan mengingatkan aku yer.. :) sama-sama lah kita.. Jom!
Beberapa hari yang lepas.. ada seorang pakcik warganegara indonesia telah bermalam dirumah aku sementara menunggu untuk pulang ke tanah airnya. siapa dia tidak perlulah aku terangkan.. yang aku ingin nyatakan adalah kehidupan nya.. Hidup terpaksa merantau untuk membantu keluarga.. hampir semua anak lelakinya bekerja di negara kita.. nak datang sini bukan senang seperti yang kita jangkakan.. ianya memerlukan sejumlah wang hampir 3juta rupiah seorang..kiranya lebih kurang seribu lebih la kot duit Malaysia.. nak membeli buah pun tidak mampu.. inikan pulak nak menyediakan wang sebanyak tu untuk urusan ke Malaysia.

Mana dapat duit..? pinjam orang..

Pinjam memang la senang.. tapi nak membayarnya balik perlu bayar 2 kali ganda dari nilai yang dipinjam.. waaa.. teruknya rasa.. yang kaya makin kaya.. yang miskin terus ditindas.. tau tak korang.. buah durian kat sana berapa harganya?? lebih kurang 300 duit Malaysia.. tak tau la aku betol atau tidak.. kata mak.. yela kot.. penduduk sana ramai., tapi bnda nya sikit..

**************************************

Bersyukurkah aku?? sedetik tiba aku tertanya pada diri.. bersyukurkah aku pada nikmatNYA? tidak bersyukurkah aku pada kurniaanNYA? kaki, tangan, mulut.. semua berfungsi dengan eloknya.. ada rumah untuk berteduh... ada makanan untuk dijamah..malah.. masih mampu menyuapkan nasi ke mulut ku sendiri.. tapi.. selalu aje merungut dengan keadaan,... itu ini.. semua nya tidak kena..

kita lupa.. 'rupanya' masih ada yang tidak bernasib baik.. mungkin tidak berkaki dan bertangan.. malah menyuap nasi ke mulut juga menjadi satu derita.. menelannya apatah lagi..

p/s: tabik dekat mereka yang berusaha mencari rezeki dengan cara yang halal.

Topi pelepah kelapa..  dari indonesia..
Topi ni pon dorang jual.. dari warna hijau daunnya sehingga menjadi kering... hermm.. seharus nya kita ambil nilai-nilai yang bagus dari dorang...
Things will be harder to me right now..  but...strongly believe everything started with a piece of puzzle that we finally found.. and then followed by another piece.. just now.. trying to find the first piece.. the right key to this matter.. n after this everything should be ok.. okk....  just do it!
Sehening pagi sedamai dihati,
menggamit diri menulis catatan ini,
berharap kehadapan membaiki diri,
melangkah terus ke jalan hakiki.

Langkah demi langkah ku atur kini,
hapuskan dendam bersihkan hati,
saat aku dipagar duduk sendiri,
menanti malam berkunjung lagi.

Kini mentari bakal menyinari,
munculkan diri sinarkan pagi,
yang gelap kini bertambah seri,
adanya cahaya tenang dihati.

continue later....

Ayut 
3 Ogos 2011 / 9.34am


Powered by Blogger.