Pembaziran dibulan Ramadhan?

/
0 Comments
'mak..nasi semalam ni nak campur ker? kang basi pulak?'
'takyah la.. nati nasi baru cepat basi'
'hermm2.. xyah la.. nati basi pulak nasi baru masak'

haaa... selalu tak korang berdialog macam ni dengan mak korang.. ??? eh? takde yer... hehehe.. acik pius jela kot..:p

Sayangnya nasi semalam masih berbaki sepinggan dua.. nak dicampur dengan nasik baru takut cepat basi pulak nasi sedia ada.. hernmmm.. tetambah bulan puasa ni, lepas sahur..pagi-pagi xleh la nak wat nasik goreng.. then untuk berbuka pastinya akan masak nasi baru.. nasik lama? saper yang nak usik???? saper???

Herm.. sepatutnya bulan ni kita kurangkan pembaziran, tapi ni lain pulak jadiknya... biasalah.. bila Ramadhan datang kita akan bersedekah.. lauk pauk yang dimasak kita kongsikan bersama jiran-jiran.. tapi nak dijadikan cerita.. umah cik pius ni semua perut kecik-kecik.. yang besar pon tetap menjadik kecik bulan ni... so, makan pun seciput jer.. abis lauk pauk yang diberi jiran-jiran sapa yang nak habiskan...? kuih muih.. dan berbagai lagi...

Memang mak acik pius masak sikit jer.. kuih muih pun jarang beli tapi tetap jugak tak abis... bila dikurangkan kuantiti makanan ader pulak yang tak dapat makan... hermmm22.. cengana ni.. bila dimasak tak habis, bila kurang masak ramai pulak yang tercari-cari.. kalau hari-hari biasa boleh lah diulang dua tiga kali makan...

jadi... ape acik pius buat?? men'sushi'kan lebihan makanan ataupun nasi semalam... hehehe....

nasi sushi berlauk..:p
Ni la yang acik pius buat.. lebihan nasi semalam acik pius sushi kannya... selalu kalau kita nak buat sushi mesti guna nasi berkanji kan.. tapi disebabkan kita guna nasi biasa, kuranglah kanji nya... so, disebakan nasi biasa tidak melekat-lekat dan sejuk pulak tu.. acik pius panas kan dulu...

cik pius nak mudah je..:p jadi panaskan dalam kuali dan tambahkan sedikit air, then lenyek-lenyekkan dengan lesung batu supaya ia hancur dan melekat-lekat..

then boleh la tepekkan diatas kepingan seaweed (mmg dah ada, men ambik jer) atau rumpai laut dan intinya digantikan dengan lauk-lauk yang kita tak habis tu... time duduk-duduk tengok tv tu leh la makan sikit-sikit.. hehehe... paling best bile makan time 'cuti' sebab takde makanan siang-siang.. pose.. mana masak... hehehe....

Bye Myspace Commentsp/s: elak pembaziran.. time hari-hari biasa pon boleh buat... 



No comments:

Powered by Blogger.