salam semua..

Baru-baru ni pius ada beli buku Prof Izzi 'renung-renungkan dan selamat beramal' dan nak share serba sedikit kata-kata yang mungkin dapat melenturkan hati kita yang keras ni... jom sama-sama..

GUA CAKAP TERUK, TAPI HATI GUA BAIK!

Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud:
"Malu itu tanda adanya iman dan iman itu dalam syurga. Kotor mulut itu daripada kekasaran perangai dan kekasaran perangai itu dalam neraka." (Riwayat Imam Ahmad)

Nabi menyatakan sebenarnya orang yang sebegini datang daripada kekasaran perangai dan ianya dilarang dalam agama

Jadi baikilah kata-kata anda yang baik di luar itu datangnya daripada yang baik di dalam. Ianya sentiasa selari.

Nota kaki: Jom perbaiki tutur kata kita...






selamat malam semua blogger"

Harini dapat jugak pius ke Homedec exhibition part 2.. dapat la jumpa bos tempat praktikal dulu.. bos yang ramah-tamah, memang pius puji.. tak pernah kondem pon idea pekerja dia, malah mengeluarkan kata-kata yang buat orang lain lebih bersemangat tok buat kerja dengan lebih bagus. eh2.. cukup la tu.. nak tunjuk gambar booth.


Assalamualaikum.... blogger" semua..  selamat tengah malam juga...

Dalam sibuk-sibuk menyiapkan assigment dan report pratikal, sempat juga pius menjahit 2 keping greeting card holder semalam. yeayyy.. berbunga hati dapat menyiapkan hasil kerja yang comel ni (sila paksa diri tepuk tangan) hehehe.. yela.. bile kite buat something untuk yang tersayang mestilah kita rasa happy.. tak gitu..?
kat sini pius nak share dengan semua craft yang pius buat ni.. mana tau masa hadapan ada yang minat nak buat n sharing is caring dengan pius pulak... hehehe...  tapi pius yakin ramai dekat luar sana yang lebih kreatif dari pius...

Rupa hadapan
Hai semua.. :)

Hope korang semua baik-baik jer.. hermm... selalu tak korang sediakan hadiah/ gift untuk diri sendiri apabila berjaya membuat sesuatu perkara? siapa selalu sila angkat telinga.. hahaha.. terel betul lah.. 

sebenarnya kan jumaat ni pius ada presentation untuk latihan praktikal, yes! itulah harinya. huahhhhh takotttttt... risaunya hati. 

Bak kata En. Kamal aka pensyarah liberal : prepare! everything will be okay.

Okay En. Kamal.. saya prepare lah nih.. ondway~ sob sob sob...

Pius nak pastikan viva kali ini berjaya jadi pius kena bersedia awal untuk hadapinya. ok pius! chayokk!! Ada beberapa tip viva yang pius dapat antaranya dari  http://www.silampuneon.com


Tips Menghadapi Viva Presentation For Bachelor's @ Masters @ Phd :
  • Baca selawat nabi (ni saranan mak aku) supaya mempermudahkan sesuatu kerja tu. Aku dah guna, memang berkesan.
"Allahumma solli wassallim a'la, nuril anwar, wasiril asrar, watirya qil agh'rar, wamifta hiba bil yasar, saidina wamaulana, muhammadil mughtar, wa alihi ahtar, wa ashabihi ahyar, adadani amilla wa idhollih".
  • Semasa masuk bilik viva, korang gengam tangan dengan ibu jari di dalam genggaman dan pandang tepat pada wajah lecturer untuk bagi dorang mabuk cinta. Eh bukan...korang boleh gunakan ayat ni supaya korang sentiasa selamat dari kekejaman soalan lecturer tu nanti : 
"I'yaqanak budu wa i'ya qanas to'in"
  • Prepare ! Yang penting prepare laa korang punye slide tu...mesti tau setiap ayat yang korang guna dalam tu. 
  • Kalau boleh masa present, jangan tengok slide ah...pandang lecturer, dan yakinkan mereka supaya mereka faham tentang kajian anda.
  • Semasa dihentam dengan soalan-soalan dari lecturer, cuba jawab sehabis baik. Jangan senyap je...sebarang idea adalah berguna supaya lecturer tahu korang faham dengan kajian korang sendiri.
  • Sewaktu dimarahi akibat kesalahan korang sendiri, sila mengakui kesalahan korang tu dan jangan nak berdalih dalih. Kalau disuruh buat pembetulan or buat balik kajian tu...korang buat je aaa!

Jadi sebagai pemangkin semangat kali ini pius nak hadiahkan diri 'happy'. kalau success viva kali ini pius nak hadiahkan craft hasil buatan tangan pius kepada...... ? sesiapa lah... bila orang lain happy dengan pemberian kita, kita juga jadi happy kn.. lebih bersemangat gitu...  okay.. janji pius.

nota kaki: Datanglah wahai semangat! 

Waaah wah wahhh... sempat pulak cik peah kite ni menerjah exhibition dalam dok busy banyak kerja tak siap dia tuh! caitt.. ayat tunggang langgang. hehe..

hehehe... asalnya pius nak pergi bt observation.. tapi banyak pulak masalahnya...ale-ale terjadi pulak kerjanya yang stu ni..  ah.. layankan aja! memang suke pon.. :p

kasut tak tahan = croc plak dah.. spoil!
Malas nak pakai kasut lawa sikit.. sakit kasutnya.. ale-ale dibedalnya croc yang 10 hingit satu... jadilah.. asal selesa..
Akhirnya sempat jugak ke majlis Anugerah dekan malam tadi.. hehe... pius dengan xde bajunya nak pakai.. memang kabut! Semalam petang pius jenjalan kat pasar depan kolej n ternampak la baju-baju yang cantik dan stylenya belum pernah dipakai pius... then apa lagi.. sebat lah... hoho.. beli lah...memula ragu-ragu nak beli.. yela, bukan biasa nak pakai cengitu... tapi akhirnya pius n sahabat bersetuju untuk membelinya.

Malam semalam hujan tau.... argghh.. kami dah xtau nak pergi naik apa.. ronggeng motor ker? terpaksa lah.. kami siap pon dah lambat.. start majlis pukul 7.30 tapi kami datang pukul 8.30. hebat tak? huuu...

oklah.. jom tengok gambo syok sendiri ni ;-

tonight!  !? ingatkan besok majlisnya... macammana yer? baju kurung baru je pakai haritu n tak basuh lagi.. pius pulak tak bawak banyak baju kurung.. yela.. kebanyakan aktiviti dekat studio jadi malas lah nak pakai baju kurung lelama dalam studio tu. alasan.....Shout

hermm.. yang tinggal skirt labuh, sluar n kemeja, jeans banyak lah tapi takkan nak pakai time majlis pulak.. wait n see jela.. apa yg ade kita sebat.

hiyakkk...! hahaha...

arrghhhhh... puas nya main ping pong tadi.. dalam tak reti main tu, berpeluh jugak la.. habis sejam kami pulun. memalam ni kan.. borink ngadap kerja kat studio. so lepak dulu kita main ping pong...
kat atas tu bukan pius yang main... nak tunjuk jer betapa kami hebat main tadi.. wkakaka... silat cekak semua masuk.. :P

haaaa..haaaa.. semput jalan... redah hujan... inilah akibatnya jika ikutkan hati sangat! hermmm... habis basah baju ku meredah hujan di luar sana.. kenapa?

Bukan lah lebat gini hujannya kengkawan


betulkah syurga seorang isteri itu dibawah telapak kaki suami? yang pernah pius dengar 'syurga itu dibawah telapak kaki ibu'. betulkah ada hadis yang mengatakan demikian? semua dok sebut-sebut jadi teringin pulak ingin tahu dan memastikan kebenarannya dan kepentingannya.

jadi... jom baca beberapa artikel:-

Bila saat kita menyendiri..
orang kata kita lupa kawan sendiri...
segala bakti dan budi ditolak tepi...

Tapi cubalah kalian fikir kembali..
jika kalian kawanku, kenapa aku disisih pergi..
sehingga terasa malas nak bercakap lagi..

jangan ada istilah 'lupa kawan sendiri'..
jika diri tidak pernah menghargai..
terang-terangan menolak pergi..

apa yang baik ku pegang lagi..
apa yang kurang ku lontar pergi..
salah dan silapku mohon dimaafi..

nota kaki: ayat mengantok~
Hai.. selamat malam smua... huhuu...  Dah malam-malam ni rasa nak share jer dengan semua.. aktiviti pius baru-baru ni... memang baru ponn... jumaat. hehe... lupa pulak nak update.. terlambat sudeehh...

Oklah.. jumaat 14/10/2011 telah berlangsungnya aktiviti department yang ditunggu-tunggu... aicehhh.. bab hiburan, gelakkan org laju jer. :p 'experimental construction' untuk pelajar-pelajar baru khususnya..  jom nengok kita orang buat aper.. jom2.. jom berkampong ke zoo.. mouuu...
Girls Myspace Commentswaaa...soo relieved! now I can close all the windows for LDK..  yippieee... not ah... no different activities from previous Ldk.. we learn, work in group, dance sometimes and laughing all the time.. almost the same. hmmm... I was thinking why they prepared all this thing to us? Even though the input are good but I learned it so many time.. i still remember, Diploma prepared the best finishing school to us! hehee.. miss all that thing.. :(

Someone told me others are doing campfire for their finishing school... wuuuuu... ^_^" bestnyerrr :p .. 
btoii kerrr... share la sikit...

walaupun dah biasa dengan module macam ni, ianya masih lagi tidak ke tahap bosan ya amat.. so.. just enjoy.
The best part is... I met my FB friend but did not recognize him... harrr... What FB just done to us??? Silent communicate? 'berkawan' tapi tidak berkawan... ooo ciannyer... 

But..! the greatest thing is... Miss Nadiah tell us ' i'm only listen to what fairuz (me) say, she talk very clear even i can hear it (far). non of you speak very clear just like her.'

wooo...? The only person who said she hear me clearly when i'm speak! hahaha... thanks miss! ianya menaikkan semangat saya yang kureng english ni.. okay fairuz! you can speak clearly now... just speak!.

Nota kaki : Help me fluent in english....

Nota untuk kamu: cukop-cukop la jeling saya.. adoiii.. dah malu dah ni  





Walau sedingin hati.. walau sekeras suara ini..masih tersimpan segala rasa mahu menguis secubit rahsia agar semuanya sentiasa ceria.. kadang kala terasa mahu menyusun langkah tinggalkan semuanya.. jangan muncul di ingatan mahupun di depan mata.. tapi apakan daya aku hanya manusia biasa...

Dikalih pandangan ditunduknya wajah berharap tiada lah bayangan mahupun sapaan menyambut setiap langkah kehadapan. Masih.. mata terus memandang biar sekejap biar dibalik.. biar hati kata benci tapi mata terus mencari.. akal kata fikir dulu.. hati kata tidak mahu.. diri kata.. biarlah masa berlalu, DIA lebih tahu apa yang terbaik untuk kamu.



wahh... lamanya tak membeli buku motivasi.. huhu.. bila yer last shopping buku? yaa.. lupa dah.. huhuu... arini pius beli beberapa buku yang nampaknya sangat best.. tak sabar nak sudahkan bacaan (sure tak sudah2). mmg best.. sedikit ayat je dah terbuka segala minda yang tertutup ni..

'KENAPA TIDAK MAHU SENYUM NI?'

siapa yang tidak mempunyai sifat ramah-tamah, bererti dia tidak mempunyai kebaikan-riwayat muslim.

orang yang berhenti untuk menjadi yg lebih baik sebenarnya telah berhenti menjadi seorang yang berjaya- oliver cromwell.

cakkk...


.. sejak masuk semester baru ni dah makin jarang nak berblog.. nak kata takde masa? ada jer.. hehe.. habis ke lain = main game, jenjalan , borak-borak... ngehhh hehehe...

Banyaknya perkara yang terjadi semester ni... hermmm... mengeluh jap..  I was thinking, can I delete all that memories? kekadang rasa malas nak pikir dan nak enjoy jer dengan perkara sekarang ni.. but it still cross my mind.. n eyes.. silang pangkah siap! huhu.. but really.. sebenarnya tak nak memory tu hilang...  ego sgt kan saya ni..

lagi satu musibah datang..~ kami kena pindah studio.. ok takk?? okkkk kan... :( malas nak cerita kenapa... next time la...


Argggghhh.... pedihnya nak makan!!!!

haa... pedih tak nak makan kalau korang ada ulser dalam mulut? sure-sure la kan... pedih.. ^_^"
Disebabkan pius asyik ngadu pedihhhh memanjang... jadik ni kawan pius ader kasi tip macam mana nak baik kan si ulser pedih tu... hanya menggunakan asam keping.. hehehe... korang koyak asam keping kecil-kecil sikit dan tempek kat ulser korang.. biarkan dalam 5-10 minit.. lepas tu tukar dengan asam keping yang lain pulak... kalau tak tahan pedih selang lah lama sikit baru tampal yang baru.. selamat mencuba yer... saya pun baru mencuba ni~ pedihhh..... harap berkesan...

p/s: harap-harap cepat lah lega ulser ni... pedihnya nak makan.. :(

yeahhh 8/10/2011.. saya sudah bebas ulser!!!
Herm... pedihnya ulser kt mulut ni... xde mud nak makan... baru feeling2 nak makan yong tau fu.. hang dok la tepi.. :(
Kau laksana bulan.. episode 1-13


Kau laksana bulan lakonan ayu raudhah, zulhuzaimy, fizo dan ashraff muslim telah lama disiarkan di tv2 tahun lepas tapi baru tahun ni aku berpeluang tengok. Itu pun sebab frenz yang kenalkan.. sebelum ni pernah jugak tngok iklannya ditv tapi tak tengok la citenya..  cerita ni memang best, bagi yang dah pernah tengok tu mesti kata benda yang sama... best besttttt... drama ni sebenarnya diadaptasi dari novel tulisan aina emir.


kepada peminat-peminat novel di luar sana jangan lepaskan peluang menyaksikan drama ni.. memang best.. korang tengok la sendiri.. tengok kt youtube pun boleh..  argghhhh,,, giler firas ali sekarang nih... xleh cakap.. :p

I love you but it’s not so easy to make you here with me
I wanna touch and hold you forever
But you’re still in my dream
And I can’t stand to wait ‘till nite is coming to my life
But I still have a time to break a silence
When you love someone
Just be brave to say that you want him to be with you
When you hold your love
Don’t ever let it go
Or you will loose your chance
To make your dreams come true…
I used to hide and watch you from a distance and i knew you realized
I was looking for a time to get closer at least to say… “hello”
And I can’t stand to wait your love is coming to my life
When you love someone
Just be brave to say that you want him to be with you
When you hold your love
Don’t ever let it go
Or you will loose your chance
To make your dreams come true…
And I never thought that I’m so strong
I stuck on you and wait so long
But when love comes it can’t be wrong
Don’t ever give up just try and try to get what you want
Cause love will find the way….
When you love someone
Just be brave to say that you want him to be with you
When you hold your love
Don’t ever let it go
Or you will loose your chance
To make your dreams come true…
Powered by Blogger.