Viva presentation success = Happy gift day

/
0 Comments
Hai semua.. :)

Hope korang semua baik-baik jer.. hermm... selalu tak korang sediakan hadiah/ gift untuk diri sendiri apabila berjaya membuat sesuatu perkara? siapa selalu sila angkat telinga.. hahaha.. terel betul lah.. 

sebenarnya kan jumaat ni pius ada presentation untuk latihan praktikal, yes! itulah harinya. huahhhhh takotttttt... risaunya hati. 

Bak kata En. Kamal aka pensyarah liberal : prepare! everything will be okay.

Okay En. Kamal.. saya prepare lah nih.. ondway~ sob sob sob...

Pius nak pastikan viva kali ini berjaya jadi pius kena bersedia awal untuk hadapinya. ok pius! chayokk!! Ada beberapa tip viva yang pius dapat antaranya dari  http://www.silampuneon.com


Tips Menghadapi Viva Presentation For Bachelor's @ Masters @ Phd :
  • Baca selawat nabi (ni saranan mak aku) supaya mempermudahkan sesuatu kerja tu. Aku dah guna, memang berkesan.
"Allahumma solli wassallim a'la, nuril anwar, wasiril asrar, watirya qil agh'rar, wamifta hiba bil yasar, saidina wamaulana, muhammadil mughtar, wa alihi ahtar, wa ashabihi ahyar, adadani amilla wa idhollih".
  • Semasa masuk bilik viva, korang gengam tangan dengan ibu jari di dalam genggaman dan pandang tepat pada wajah lecturer untuk bagi dorang mabuk cinta. Eh bukan...korang boleh gunakan ayat ni supaya korang sentiasa selamat dari kekejaman soalan lecturer tu nanti : 
"I'yaqanak budu wa i'ya qanas to'in"
  • Prepare ! Yang penting prepare laa korang punye slide tu...mesti tau setiap ayat yang korang guna dalam tu. 
  • Kalau boleh masa present, jangan tengok slide ah...pandang lecturer, dan yakinkan mereka supaya mereka faham tentang kajian anda.
  • Semasa dihentam dengan soalan-soalan dari lecturer, cuba jawab sehabis baik. Jangan senyap je...sebarang idea adalah berguna supaya lecturer tahu korang faham dengan kajian korang sendiri.
  • Sewaktu dimarahi akibat kesalahan korang sendiri, sila mengakui kesalahan korang tu dan jangan nak berdalih dalih. Kalau disuruh buat pembetulan or buat balik kajian tu...korang buat je aaa!

Jadi sebagai pemangkin semangat kali ini pius nak hadiahkan diri 'happy'. kalau success viva kali ini pius nak hadiahkan craft hasil buatan tangan pius kepada...... ? sesiapa lah... bila orang lain happy dengan pemberian kita, kita juga jadi happy kn.. lebih bersemangat gitu...  okay.. janji pius.

nota kaki: Datanglah wahai semangat! 



No comments:

Powered by Blogger.