Potong stim ma..

/
0 Comments

Assalamualaikum..

Hehe.. Pagi ni kita ke pasar pagi yok! Dari semalam teringin nak makan pucuk paku masak lemak tempoyak + udang.. Aaaa... sedapnya.. hehe... :P

Kak awe pagi-pagi lagi dah keluar, cari barang untuk majlis akan datang agaknya. Mak pulak dah berapa hari ke penang, melawat saudara mara. Jadi pagi ni pius sensorang jela jalan ke pasar. So, lepas ambil order dengan nenek, terus la ke pasar.

Ceh, dengan tak bawak bakulnya.. jalan lenggang lenggok ler..kunun, ingatkan tak banyak nak beli.. ale ale~ banyak juga jadiknya.. hehehe.. balik rumah jalan senget bahu..potong stim betul.. ngehehehe...tu la sombong tak nak bawak kete sorong dan yang terkonon-konon nya, dekat pasar tadi ternampak pulak lala... adoiii... sedapnya! takleh jadik ni kena beli juga, tak kira nak makan kejap lagi jugak.

Sampai rumah, kena kemas peti ais dulu sebabnya.... Memang bersepah tak berkemas, kat rumah pun takde orang, semuanya busy. Pius je yang macam xde apa nak buat.. makan je kerja.

Jadik harini tak jadik ler kitter nak masak lemak tempoyak tu :p , kite teringin pulak nak makan lala.. lalalalala.. disebabkan senang nak masak lala ni, terpaksa la pius tanya kak long dekat klang tu.. huhuu... sori.. oden lupa la sejak pencen masuk dapur beberapa taun lepas.. kikiii.. mana taknyer, macam orang nyanyuk buat kerja.. semalam nak buat cencalok cen tapi boleh lupa nak letak bawang, nasib kak awe tegur mana bawang nyer.. ngehehe...  dah tu nak masak pindang tapi tak bubuh bahan-bahannya.. ish la.. cian.. dah nyanyok.. bukan la.. rasa macam dah lama bebenor tak jengah ke dapur kan.. ke banyak sangat makan duko dan pati tu yang hilang sedikit ingatan.

Kalau dekat rumah memang mak suka masak lala ni ringkas je..

Potong stim betul ye dengan kamera phone ni~
Rebus lala + serai..

Tumbuk bawang merah dan cili masak/cili padi, tumiskannya then masukkan lah lala yang dah direbus tadi bersama serainya..
Garam tak payah dimasukkan sebab dah memang masin.


Lauk harini lala, kangkung goreng belacan dan juga cencalok cen yang sememangnya kena ader.. lalalalalala,,,.. jadik la sebab bukan ader sapa pun nak makan, kak awe n babah dah keluar, baem?? lunch jadi dinner. Jadik memang tembam + bulat la pius lepas ni. Tunggu malam baru ada orang nak makan. okeyyyy.. nak layan tv pulak.. salam..

yang bebenarnyer.. potong stim nyer sebab tengah-tengah masak gas pulak xde.. adoii.. baru tengah layan..heheh..

Pesan pada diri 10 tahun akan datang:
Haa,,,.. rerajin masak tu.. dah jadik bini orang..kuikuiii... yola la tu! Insyaallah kalau panjang umur.


No comments:

Powered by Blogger.