Aku, kakak dan adik kodok. kodok??

/
4 Comments
Malam semua.. :)

Rindunya cinta hati sayerr..... rindu sangat-sangat! saper tuh?? ngehehe,,.. rindu sekolah lah.. takkan rindu tc pulak.. kang kena hempuk pulak. :p

Serius, malam ni terasa sangat rindu nak balik ke zaman sekolah teknik dulu. Terjumpa pulak segala khazanah dan harta karun ketika zaman tersebut.. fuhh.. gelak guling-guling. Pius tak tahu sama ada korang semua pernah dengar atau tidak istilah 'kakak kodok' mahupun 'adik kodok'. Pernah dengar ker?? hehehe..

'kakak kodok' tu kira macam panggilan bagi kakak angkat la.

"eh, kakak kodok kau siapa?"

"dah ader kakak kodok belom?"

Soalan femes masa baru masuk sekolah teknik dulu. Rasa macam tradisi pulak, masuk tahun baru senior akan sibuk mencari adik-adik yang baru mendaftar untuk dijadikan adik angkat. Pius yang saat tu tak tahu apa-apa hanya mengangguk bile seorang kakak berpesan..

"kalau sesiapa tanya dah ader kakak ke belom, kata dah ader"

Kira dah kena cop la tuh.. hahahaha... lawak tol. Memang sekolah pius tu dulu femes dengan kodok-mengkodok nih. Sebab skool tu lebih banyak perempuan dari lelaki, so akak-akak kodok nilah yang jaga kita, care kita. waa... best kot... ngehehehe...

Yang bestnyer bila ada kakak kodok ni kan. every time minggu 'balik rumah' mesti dorang akan belikan kita coklat-coklat besar atau apa-apa jela sebagai buah tangan. Huahhhh... best tuh! Mana taknyer.. time tuh memang giler coklat. Alamat gemuk badan + tembam.



Selain kakak kodok/angkat, ada lagi akak lain.. seperti 'febret sister @fs'. Inilah yang selalu buat gaduh tuh.. cehh.. kira macam kita ader skandal la.. hahahahaha... tak menahan. Pius dulu ada kak nina as kakak angkat and kak zubert as febret sister/ kakak angkat kedua. hehehe..

Kak zubert ni kira admire la kat aku... minat dalam senyap..hahahahahahahaha.... dok tengok-tengok dari jauh.. pastu kirim-kirim salam. adeh, dah macam pakwe makwe la pulak. tapi oklah, sebab kak nina tak marah.. tak la kot.. kak zubert ni suke kasi coklat dalam packaging warna kuning.. dah lupa apa namanya.. luffy? lofy? entahlah.. tengok rupa tau la.

Dan perkara yang selalu dikaitkan dengan kekodokan ni ialah.. kad-kad cantik hasil buatan tangan. Sampai sekarang aku simpan lagi tapi kebanyakkan nya dah hancur ke mana.. sebab berbentuk-bentuk sangat, xleh nak masuk file. YAng tinggal tu pun yang senang nak masuk file, leper.

nak tengok ker.. ala.. kad2 biasa hasil buatan tangan..

try before you tibai..aicehh.. n siap sayang-sayang tuh :)

ni adik kodok kasi..
Kelakar kot ayat budak-budak..
Sis nina punya kad kebanyakkannya sangat lah kretip, ada kad yang macam pokok krismas pun ada. mcam gelung pun ada. semua cantik-cantik tapi pius tak simpan elok-elok.. yang ada semua khazanah yang nipis-nipis. Bile pius pulak dah jadik senior... pius takdelah buzy carik adik angkat cuma lebih suka nak care orang yang pius nak care. takdelah label angkat-angkat tu.. sumpah tak larat angkat..hehehe..

dan surat nih yang paling tah tahan baca..



Mak cik dining..hehehe.. itulah gelaran pius dulu al sebabnya time makan petang.. orang ambik sepotong kek, den ambik sebijik kek terusss.. berbiji-biji.. buat bekalan bertugas jaga bilik sukan. Yela.. bazirkan.. petang-petang orang malas nak turun.. baik pius habiskan..hahaha... tu yang kena panggil makcik dining tu, sebab kuat makan. Siap bawak plastik satu nak tapau bebanyak. ish ish ishh...

okaylah.. dah penat dah ni syok sendiri..mata pun dah layu.. tunggu tc msg, tak msg-msg jugak.. tido lah jawabnya. esok keje kan.. okayy.. salam :)


4 comments:

Hanif Idrus said...

Hahhahahaa..kakak kodok.
Tapi best gak dapat macam2 dari kakak kodok

Cikgu Ma said...

hai...saya ada anak teruna kodok...jd bisan eh? hihi

FairuzJaafar said...

@Cikgu Ma hehehe..teruna kodok??? first time dengar...hehehe..

FairuzJaafar said...

@Hanif Idrus hahaha.. tula.. macam2 pe'el... best-best..

Powered by Blogger.