Hort park & Bishan-Ang mo kio park, Singapore

/
4 Comments
Hort park, the gardening hub.

Hort park adalah taman dalam bandar.. yang keseluruhannya adalah berkaitan tanaman. Disini ada pelbagai jenis tanaman antaranya tanaman herba, sayur-sayuran dan sebagainya. *lulus tak karangan spm cmni?

huhuhu...

Hort park lobby
Infinity pond?
model di tepian kolam.. sila abaikan~
sekitar taman penuh dengan bangunan pencakar langit
sculpture
vase garden
antara peserta program
vertical garden??? botak je..


taman konsep kanak-kanak :) 'wiiiiwit..leh ngorat'

Pokok kacang botol.. menarik :)
Ni antara taman yang menarik perhatian pius, taman herba, sayur-sayur.. menggunakan tanaman yang selalu kita guna untuk apply dalam landskap. herm... cantikk.. suke sangat. Yang kat atas ni pokok kacang botol and kat dalam dia kita boleh duduk.. ader kerusi.

Vertical garden/wall
Vertical garden/wall ni sangat menarik sebab setiap wall menggunakan sistem yang berlainan. Sangat best!
so, kesimpulannya.. hort park adalah berkaitan tanaman. ok..bye...

hehe..tu jela berkaitan hort park. kalau korang minat tanaman boleh lah singgah kalau datang sini. Okay, jangan lupa landscape singapore lebih maju sekarang.. thailand pun kalah.

Kallang river, Bishan-Ang mo kio park

Apa ke pelik nama dia eaa... entah.. lupa nak tanya maksud di sebalik nama tu. Bishan-Ang mo kio park nih sebenarnye dulu canal/terusan biasa je.. tapi telah diubah menjadi green area yang ader macam-macam function.

Before
After
Disebabkan singapore nih kekurangan air.. tanah.. so, dorang nak create green area. kalau boleh setiap tanah yang ader mesti dorang nak plant something. Green in the city. (yeke aku membebel nih?) So, dari canal tu dia orang tukar 100% kepada kawasan mesra alam..aicehhh..

kallang river ni sebenarnyer panjang..  dan kalau korang tengok mesti rasa biasa je kan. Ok.. Sebenarnye sungai nih menggunakan sistem air kitar semula. walaupun kolam buatan manusia tapi masih cantik dan bersih. Banyak lagi function dia.. susah nak terang kat korang sebab takde diagram.. macam mana air kolam ni dorang pam..pastu guna balik.. tapis.. salur ke taman air kana-kanak.. ahhh... memacam la.. 




kawasan pembersihan air.
Designer yang bertanggungjawab ke atas Bishan park.

haritu bertuah sebab designer dia datang sekali dan terangkan pasal park nih. Siap duduk sebelah den lagi masa dalam bas. Hermm..so, dalam perjalanan dia terangkan lah detail2 pasal design dia tuh.. aku nih spesis paham orang cakap, tapi yang keluar yes no yes no jela.. hahahaha,....

Tu jela.. nak cerita panjang nanti korang plak tak paham.. (ceh..aku malas sebenarnyer)

Ok..salam.


4 comments:

dya bunga said...

cantiklah tmpt tu

Hanif Idrus said...

Nama macam korea ajer..heheheheh

FairuzJaafar said...

@dya bunga, memang cantik.. :) hehehe..

@Hanif Idrus, eh.. tu dah berangan nak pergi korea la tuh..huhuhu...

SingaporeMemoryProject said...

Dear Sir/Madam,

On behalf of the National Library Board (NLB), we would like to invite you to pledge your blog to the Singapore Memory Project as part of efforts to collect memories that are already manifested in existing online channels.

The Singapore Memory Project (SMP) is a national initiative to collect, preserve and provide access to Singapore’s knowledge materials. Spearheaded by NLB, the SMP aims to build a national collection of content in diverse formats (including print, audio and video), to preserve them in digital form, and make them available for discovery and research.

By pledging your blog to SMP, you are affirming that every memory matters. Whether your posts are an account of your daily life, or an expression of your thoughts, the SMP hopes to find a home for your memories so that it can help build towards an understanding of Singapore. You will also receive a badge that you can display on your blog in recognition of your contributions.

Contributors to this blog pledging initiative will be listed on Singapore Memory portal’s blog pledging webpage. All blogs pledged to SMP will archived using NLB’s web harvesting software, in addition to images of each blog’s landing page.

If you are keen to pledge your blog to SMP, simply fill up our response form at this following URL: http://singaporememory.simulation.com.sg/Public/Pledge.

You may find out more about this initiative at http://www.iremember.sg/?page_id=2822.

We are looking forward to your contribution.

|Simulation Software & Technology (S2T) Pte Ltd 583 Orchard Road #14-02 Forum The Shopping Mall S(238884) w: www.simulation.com.sg

Powered by Blogger.