Singapore: Blue and Green Tour

/
2 Comments
Singapore Green and Blue Tour (Part 1)

Ilam program
Hiii.. Assalamualaikum :) Tak jawab dosa, jawab sayang.. huhu...

Okaylah, disaat kerja masih lagi menimbun, meja masih lagi berselerak dan kepala still running kan kerja. Pius curik jugak masa nak update entry kali nih.. Kali ni bukan nak cerita pasal clubhouse atau shopping komplek yang selalu pius terjah time hari jumaat (meeting day), tapi nak cerita trip ke singapura baru-baru nih.


Cepat pulak wishlist yang satu nih tercapai.. mana nak tahu, rezeki Allah kasi.  Tak kira lah over the sea ke, behind the sea ke, beside the sea ke.. janji keluar pakai passport..huhuu...

Dua hari berturut-turut before pergi trip ni, pius stay sampai malam kat opis sebab banyak lagi kerja tak habis. Nak kejar masa takut tak sempat sebab trip hari khamis dan jumaat. So, dah skip 2 hari kerja. Asyik pikir keje yang tak sudah-sudah..hilang mood nak pergi trip.

Okay, start cerita..

Trip pius pergi ni under Institute of Landscape Architect Malaysia (ILAM). Disebabkan ader kena mengena dengan landscape, so my bos ajak pergi sini lah lagipun dekat semua boleh pergi.. berbanding nak pergi korea sebelum nih. Sorang kena duduk opis..maksudnya aku la kan.. hehehe.. tapi tak jadi sebab minggu tu busy. Fuhhhh.....

27/9/2012

Disebabkan paginya bas bertolak lambat dari yang dijadualkan (siapa yang lambat tu??) kita orang sampai Singapore lewat dalam pukul 3 lebih gitulah. kalau tak silap. Untuk trip nih kita orang stay dekat Cultural Hotel.
Lobby
Letak barang je dulu ~
 Hotel mate pius pada awalnya seorang lecture, kalau tak silap la. Tapi disebabkan dia bawa anak lelaki dia, so dia nak duduk sama lah.. together-together dengan anaknya. So, benda dah jadi kelam-kabut sikit la. Tapi pius just letak jela dulu barang-barang dekat bilik tu sebab organizer tak sempat nak arrange balik, kena tunggu habis aktiviti untuk haritu baru dorang arrange. So, sementara nak tunggu masa nak turun lobby.. pius borak-borak la kejap dengan anak lecture tu.. takde lah segan sebab tau dia pangkat adik walaupun badan dia macam abang..hahahaha.. ok..sori..

First aktiviti ialahhh...jeng jengg... huhuuu.. pergi Marina barrage ada briefing pasal Marina Barrage (kawasan tadahan air/ empangan) dengan Singapore Institute of Landscape Architects (SILA).. study trip kan.. Tapi bagus jugaklah briefing tu sebab tau apa sebenarnya Marina Barrage and fungsi dia. Kalau pergi saja-saja nih memang melanggok jela kerja. Atleast ada ilmu sikit. Macam mana singapore halang banjir, sistem-sistem dia macam mana.. best la.. boleh tengok sistem dia dalam scale model. Marina Barrage tu ape?? korang tanya lah encik google.. panjang la nanti pius nak jelaskan.. (yela tuh..entah-entah tak tau marina barrage tu ape kan.. hahaha)

Baju hijau- 1st Vice president of SILA

Scale model
Flood control... best-best



Roof top at Marina barrage...leh main lelayangg...
View from roof top
After that jalan-jalan sekitar Marina barrage tu sampai lah ke Garden by the Bay. Dalam kawasan Garden by the bay ni ader Flower dome and Cloud forest.

Jalan sekitar marina barrage
skypark dari jauh


With opismate


Jalan sampai ke flower dome



Flower Dome.

Dalam flower dome ni ader banyak jenis bunga lah.. dah nama pun flower. Tapi kita orang jalan cepat-cepat tau tak... sebab aper? nak kerja masa sebab nak naik Marina Bay sand sky park. Hehehe.. sebab yang tu takde dalam senarai program, so kena pepandai lah curi masa kan.. dah kautim dengan pemandu pelancong. Punya lah rushing..tak sempat nak feeling-feeling model sikit posing sana sini.. Kamera pulak dah habis bateri.. memang masa sangat menjelesi kita. Naseb kamera kak fiza masih boleh on lagi.

Okay...sampai dah flower dome n cloud forest


Cloud forest

Cloud forest ni sebelah flower dome dan tiket dia pun sekali dengan tiket flower dome. First thing yang korang akan nampak sebaik korang masuk cloud forest ni.. waaaaaaa....air terjun avatar..huhuhu... xdelah.. korang akan nampak waterfall nilah.. sejuk giler... basah baju..huhuh.. korang tengok ni tak sama macam mana feeling nyer yang sebenar tau.. korang kena pergi nih.. pergi pergi..  waterfall nih tinggi la... kita orang tak naik ikut tangga.. tibe-tibe lelah tau tengok tingginye nak naik mountain tu. So, kitaorang skip terus naik lift ke lost world paling atas sekali. Then baru la seronok nak turun kan..hehehehe...



Continue.....


2 comments:

Hanif Idrus said...

Continue ...huhu
Cantik gak suasana kat sana..
Kat Singapore ada gak benda ini..aku ingat Universal Studio ajer..kekekeke

FairuzJaafar said...

tula.. kite ingat ader universal studio je kan.. tapi rupa-rupanya bnyak lagi..hehe..

Powered by Blogger.