Hiburan malam minggu l Pelajar berasrama

/
2 Comments
..Assalamualaikum..

Hari isnin selalunya hari paling tak best kan.. sebab mood bercuti masih ada. Mungkin bagi pius je kot. =). Baru sekejap tadi office blackout.. terus rasa macam ...yeahhhhh... boleh keluar makan-makan. Keluar awal masuk lambat. Hehe..  Sekali tak sampai 10 minit dah cerah balik. Hmm terus diri ini menjadi layu semula.

Tapi takpelah.. terus bukak blog.. curi masa nak update. tak baik, tak baik, tak baik. Ye3, sangat tak baik kan.

Harini awal pagi lagi pius dah start search pasal kelambu. ye anak-anak. K.e.l.a.m.b.u.. Punya tak puas hati sebab tangan dan kaki dah macam tumbuh jerawat dek kerana nyamuk yang sedang giat mencari protein untuk proses pembentukan telur. Aicehhh... Sebenarnya sebelum ni pius selalu jugak research pasal nyamuk *amboi* sebab rasa tak puas hati. Selalu orang kata ' darah kau manis sangat, tu yang nyamuk suka' .. gituler.. tah hape pius mengarut nih.

Cakap pasal kelambu terus teringat kecik.. pasang kelambu dekat asrama katanya. Terbayang-bayang macam mana pasang kelambu dekat asrama tuh. Hehe.. Sebab sekolah asrama pius dulu okay je, takde nyamuk sangat. Tidur pun syok je bawah kipas. Sejuk. Terus terasa ngindu sangat dekat sekolah lama. Kenkonon nak flash back balik la ni.

Korang tau kan, budak-budak yang sekolah berasrama ni selalunya susah nak dapat balik rumah. Time pius dulu lah. Kadang-kadang sebulan sekali je baru dapat balik... yang mana jauh-jauh tu lagilah. Dalam sebulan tu 2 kali je boleh balik rumah tapi pepaham jela... ongkos lagi nak ambik kira. Pius dulu memang balik sendiri dari negeri sembilan ke selayang. So, kalau tiap-tiap bulan nak balik tu pokai la...

Tapi pius suka je duduk asrama.. rasa macam best gilerrr.. giler pun tak best camni. =) hehehe.. sebabnya ramai kawan. Bila dah banyak kawan, banyak la ragamnyer..

Form 4
Malam jumaat selalunya semua akan berkumpul dekat surau blok... lepas solat maghrib ada aktiviti..dah lupa buat apa, agaknya baca yassin kot.. takpun baca Al-quran berkumpulan., kekadang tu ada ceramah... yang ni masa form 4.. tengah adik-adik lagi. Lepas balik surau, semua buat hal masing-masing.. ada yang jumpa geng, borak-borak.. , ada yang jumpa kakak kodok, , adik kodok... ada yang beramai-ramai pergi meeting club.. gitu la..

DanDAn RamBut
HAri sabtu... pagi-pagi sebelum azan subuh kena ada dekat surau.. kalau lambat siap la.. mengamuk semua ajk surau. Hehehe.. Siangnya biasa jela.. takde buat apa.. kalau time ada aktiviti tu kena la turun.. kalau tak buat apa duduk jela dalam dorm.. lawat kawan-kawan sebelah bilik ke.. borak-borak, ngumpat sikit.. malas nak pergi bilik tv, ramai bukan main. Pius selalu time-time gini borak ngan kawan-kawan, gelak-gelak, pastu buat rambut. Ni lah kejadahnya kalau dah semua perempuan..

Time sekolah dulu pius suka sangat dandan rambut banyak-banyak kat kepala. Yang macam negro tu kan. Siap buat sawah-sawah kat kepala.. Tu jela hiburan yang paling best pun. dandan rambut.

Pernah satu hari tu, solat maghrib agaknya. Turun dari bilik pakai siap-siap telekung. Ingat takde ape.. lepas solat, sekaliii senior..

'bukak telekong semua'

Dah sudahhh... ada je senior ni nak marah-marah tau. Dah la time tu rambut bukan main baik punya negro.

'Siapa pakai baju tidur bangun!'

pakai baju tidur pergi surau pun salah... bukan jauh pun. bawah tingkat je.

Jangan tanya la kenapa malam tu tetibe pemes... semua benda dia nak marah... nasib rambut negro ku ini tidak dipersoalkan.

Biasalah asrama kan banyak peraturan.. ini tak boleh, itu tak boleh.. Disiplin disiplin..



COklAt and ApllE day.
Rasanya korang dah biasa sangat kan dengar pasal coklat and apple day ni..hehe.. Time pius dulu, biasanya coklat atau apple tu akan diberi waktu malam dekat asrama. Dalam surau selalunya. Time semua orang berkumpul. Senang sikit.

Time ni la excited sikit. Yelaaaaa....kot-kot la kan ada orang nak kasik kat kita. Mestilah happy. Ada yang dua 3 kali nama kena sebut, huishh jeles-jeles... ni mesti kakak kodok *angkat* yang kasi nih.

'Siti fairuz'

Oitt...aku punya pun ader la... yeahhhhh dapat coklat... Sekali bila buka kad ucapan yang terselit tu..

Dari: Jiran sebelah katil ______  Erkk~~~ hahaha..

Paling best kalau ucapan tu dibaca kuat-kuat.. memang paling best la kan.. Jiran sebelah katil..

SAmBut BeSEday dengan jualan amal..


Selalunya kalau sambut besday, mesti kita happy kan. Tapi time asrama duluu.. kalau boleh nak sorok tarikh besday tu woitt... jangan publish! Bahaya bahaya... bukan kite yang happy, orang lain yang happy.. hahahaha... Time besday pius dulu memacam la kena.. Benda pertama yang dorang akan buat ialah... boikot!. Jangan harap la haritu dorang nak cakap bebaik dengan korang. So, sebab dah paham.. pius takde la kesah pooonn... ponn... apa ada hal nak boikot-boikot. Ini semua kes saja nak kasik kita naik darah. Gituu..

After lunch, balik bilik.. tak tau nak kata apa... ##$%$#%#$%#$ giler bersepah katil! Ini semua kerja kakak kodok mengkodok ni. Dia pun nak jugak kenakan kita. Sabar jela.. Time tu tak leh nak marah.. sebab memang dorang saja nak kasi kita naik darah.. hehehe.. so, buat bodoh jer.. Sekali kita berbunyi, berpuluh kali lah dorang berbunyi. Pius memang buat bodoh je walaupun yang buat tu kawan-kawan kan.. sebab dah paham sangat perangai memasing..taktik biasa, marah kita sampai kita nanges-nanges pastuh reramai wish beseday.. Eleeeeehhh...

Disebabkan time tu pius buat bodoh jer, tak marah dorang ke ape ke.. buat selambar je.. sedey pun tak... maka dengan itu mereka beramai-ramai telah memikirkan strategi paling best la kot bagi mereka. Jeng jeng jengg... dorang dengan jayanya telah mencuri kunci loker pius! Arghhhhh... time tu tak tau la nak kata apaa.. entah macam mana kunci loker pius boleh ader dekat dorang.. Dah lupa petang tu pergi mana, riadah agaknya.. balik je bilik.... adoiiii.. adoooiiii... rasa macam nak pitam...

Boleh dorang buat jualan amal dalam bilik.. adoii.. tak tau pius nak cakap ape.. semua baju-baju pius dorang sangkut dekat ceiling. Kalau baju t-shirt ke seluar panjang ke takpe la lagii.. ni!!! Adoii.. kenapa hengkau pilih yang kecik-kecik semuanya..  sabor jela aku korang ni.. siap tulis harga RM1, RM2.. lelong.

Jualan amal tu satu hal, lagi satu hal nyer..nak mengangkut turun satu-satu. Bukan satu dua.. banyakk.. dah tu letak tinggi sampai ke ceiling. Tu la fisrt time kena macam tuh... tapi sampai ke sudah, dorang still jugak tak dapat nak buat pius menanges. winkk*

Petangnya best friend pius balik dari outing dengan family, dorang bawak kek, makanan.. sambut besday dekat taman bawah.. huhuhuu....

Before tidur, reramai satu dorm akan nyanyi legu besedayyyy... nyampohh.. hahahahaha...

Ni baru form 4 ni, belum cerite time form 5.. kuikuikuii.. ada masa nanti pius penuhkan la kolum form 5 tuh.. kbabai.




2 comments:

Aina Mansor said...

Rindunyaaa :( Huhu, nak balik zaman sekolah duluuuuuu!

FairuzJaafar said...

@aina mansor.. Huahhhhhhhh... kalau aina rindu, kite lagi rinduuuuu....

Powered by Blogger.