Medical check up : Pemakanan sesuai mengikut jenis darah

/
2 Comments
Pemakanan sesuai mengikut jenis darah

Hi Assalamualaikum



Hari jumaat punya cerita. Pius ke shah alam buat medical check up. Free consultation dan medical check up dari Nor Azima Wellness centre. Rupanya tahap kalsium dalam badan sangat rendah walaupun pius peminum susu tegar.

Dr Azima: tengok, susu tak membantu menambah kalsium dalam badan awak pun.



pening~ bukan susu boleh tambah kalsium ke? tak boleh terima.. susu kesukaan kuuuuuu~ ~ Rupanya darah jenis A tidak sesuai ambil produk tenusu. Ha.. susu, cheese, mayonis. Rasa susah nak baiki cara pemakanan sebab dah biasa sehingga menjadi kesukaan. Patut la senang sangat terjadinya sakit-sakit tulang, huhu. Dr sarankan ambik supplement dan tukar cara pemakanan. Darah jenis A tidak boleh makan daging merah dan produk tenusu (utama).

Darah A

Digalakkan
Dibenarkan
Tidak dibenarkan
Protein

Ayam, ayam belanda
Daging lembu, babi, kambing, rusa, kijang, itik
Makanan Laut
Cod, ikan mas, kerapu, makarel, ikan siakap, salmon, sardin
Semua kecuali dalam senarai tidak dibenarkan
Barracuda, kaviar, beluga, lala, ketam, udang sungai, katak, lobster, kerang, tiram, sotong, kura-kura
Tenusu

Yogurt, mozzarella, keju kambing, susu kambing
Semua jenis keju yang lain dan susu
Lemak
Minyak zaitun, minyak flaxseed
Minyak canola, minyak cod liver
Minyak jagung, cottonseed, minyak safflower, sesame
Bijirin
Kacang, labu
Semua kecuali dalam senarai tidak dibenarkan
Kacang Brazil, cashew, pistachio
Kacang
Kacang hijau, kacang hitam, black-eyed peas

Tamarind, kacang merah
Gandum
Buckwheat, amaranth

Graola, wheat germ, wheat bran, durum wheat
Roti & Mi
Roti (Essene, Ezekiel, tepung soya, sprouted wheat), kek nasi, tepung (oat, nasi, rye), mi, pasta
Semua kecuali dalam senarai tidak dibenarkan
English muffins, roti (high-protein whole wheat, multi-grain), matzos
Sayur
Halia, bawang, broccoli, lobak, bayam, labu, dandelion, okra, tofu

Pepper, ubi kentang, yam, tomato, mushroom, eggplant
Buah
Nenas, cherry, apricot, anggur, lemon

Tembikai, tembikai susu, manga, betik, kelapa, oren, tangerine
Rempah
Tamari, miso, sos soya, halia

Vinegar, pepper
Perasa


Sos tomato, mayonis
Minuman
Aloe vera, green tea, red wine, kopi

Bir, soda, black tea


Ciri khas individu jenis darah A:
  • Memiliki sistem pencernaan yang sensitif
  • Perlu menghindari makanan yang daripada produk susu dan daging
  • Dianjurkan menjadi vegetarian atau mengambil makanan berkadar karbohidrat tinggi, namun rendah lemak
  • Mengurangkan stres dengan bermeditasi, atau berolahraga
  • Cukup beristirehat
Takpelah, yang penting kurangkan dulu minum susu dan lebihkan sayuran hijau. Korang darah jenis apa:

Darah O

Digalakkan
Dibenarkan
Tidak dibenarkan
Protein
Daging lembu, kambing, rusa, cod, herring, mackerel
Semua jenis daging dan makanan laut kecuali dalam senarai tidak dibenarkan
Bacon, ham, angsa, babi, barracuda, ikan keli, ikan salmon, kaviar, sotong
Tenusu

Mentega, mozzarella, keju kambing, susu soya
Semua produk tenusu dan yogurts
Lemak
Minyak zaitun, minyak flaxseed
Minyak canola, sesame
Minyak jagung, minyak kacang, minyak safflower, minyak cottonseed
Bijirin
Biji  labu, walnut
Semua kecuali dalam senarai tidak dibenarkan
Kacang tanah, pistachio, biji poppy
Kacang
Kacang azuki, black-eyed peas
Semua kecuali dalam senarai tidak dibenarkan
Kacang tamarine, kacang hijau, kacang merah
Gandum
Roti essene, roti Ezekiel
Bali, nasi
Jagung, gluten, oat, tepung, roti, mi
Sayur
Brocoli, bayam, dandelion, bawang, lobak, cili merah, ubi kentang, labu, rumpai laut
Tomato
Terung, jagung, avocado
Buah
Plums, prunes
Anggur, kebanyakan beri
Tembikai, tembikai susu, tangerine, strawberry, blackberry, kelapa
Rempah
Kari, garam, cayenne pepper

White pepper, black pepper, vinegar, cinnamon, cornstarch
Perasa

Chocolate, madu, cocao
Sos tomato, mayonis
Air
Soda, tea
Bir, wine
Kopi, black tea

Darah B

Digalakkan
Dibenarkan
Tidak dibenarkan
Protein
Kambing, kijang, arnab
Lembu, ayam belanda, rusa
Ayam, itik, babi
Makanan Laut
Cod, salmon, halibut, sole
Semua kecuali dalam senarai tidak dibenarkan
Semua yang berkerang (ketam, udang, lobster, tiram, dll), barracuda, beluga, katak, octopus, siput, kura-kura
Tenusu
Keju, keju kambing, susu kambing, mozzarella, susu, yogurt
Semua kecuali dalam senarai tidak dibenarkan
Aiskrim
Lemak
Minyak zaitun

Minyak canola, cottonseed, safflower, sesame, sunflower
Bijirin

Semua kecuali dalam senarai tidak dibenarkan
Cashew, pine, pistachio
Kacang


Black-eyed pea, pinto, aduke, azuki, kacang hitam
Gandum
Oatmeal, nasi
Semua kecuali dalam senarai tidak dibenarkan
Wheat, rye, buckwheat (cornflakes, cornmeal)
Roti
Roti, beras perang, kek nasi
Semua kecuali dalam senarai tidak dibenarkan
Bagel, muffin, roti multi-grain, soba
Sayur
Sayur hijau
Semua kecuali dalam senarai tidak dibenarkan
Tomato, jagung, zaitun, avocado, labu, tofu
Buah
Nenas, pisang, cranberry, anggur, betik, plum
Semua kecuali dalam senarai tidak dibenarkan
Kelapa, belimbing, pear
Rempah
Kari, cayenne pepper
Semua kecuali dalam senarai tidak dibenarkan

Perasa


Sos tomato, mayonis
Minuman
Ginger, peppermint, raspberry, green tea, ginseng, licorice

Aloe vera, soda

Darah AB

Digalakkan
Dibenarkan
Tidak dibenarkan
Protein
Kambing, arnab, ayam belanda
Semua kecuali dalam senarai tidak dibenarkan
Lembu, ayam, itik, babi, rusa, kijang
Makanan Laut
Tuna, cod, makeral, pike, siakap merah, sardin
Semua kecuali dalam senarai tidak dibenarkan
Semua yang berkerang (ketam, udang, lobster, tiram, dll), barracuda, beluga, katak, octopus, siput, kura-kura
Tenusu
Yogurt, telur, mozzarella, keju kambing, susu kambing, ricotta
Semua kecuali dalam senarai tidak dibenarkan
Keju america, aiskrim, susu penuh
Lemak
Minyak zaitun

Minyak canola, cottonseed, safflower, sesame, sunflower
Bijirin
Peanut, walnut
Semua kecuali dalam senarai tidak dibenarkan
Filbert, biji labu, biji sesame
Kacang


Lima
Gandum
Millet, oat bran, oatmeal, rye
Semua kecuali dalam senarai tidak dibenarkan
Jagung, buckwheat, kasha, soba
Sayur
Broccoli, cauliflower, celery, cucumber, eggplant, garlic, ubi kentang, tempe, tofu, yam
Semua kecuali dalam senarai tidak dibenarkan
Artichoke, avocado, jagung, lima, cili
Buah
Anggur, plum, berry, cherry, nenas, lemon, kiwi

Manga, jambu, kelapa, pisang, oren
Rempah
Kari, miso
Semua kecuali dalam senarai tidak dibenarkan
Esktrak almond, barli, tapioca
Minuman
Licorice, red wine, dandelion, kopi, green tea

Soda, black tea


Kredit jadual : Untuk cantik dan sihat

Tapi yang bestnya, orang darah A hanya memerlukan senaman yang lebih lembut sahaja seperti yoga dan taichi. Ahakk, sangat sesuai mengikut tahap kemalasan.


*************************************************

Harini satu lagi berita kehilangan pesawat dilaporkan iaitu pesawat Air asia ( Indonesia).

Banjir mula memasuki negeri pahang beberapa hari lepas. Rumah cik kiah ditenggelami air, tinggal bumbung sahaja. Telefon pun tidak dapat dihubungi. Hanya update melalui fb adiknya sahaja. Selama ni banjir sampai depan pintu aja tetapi tahun ni lain sikit. Harap sangat cik kiah dan keluarga dalam keadaan selamat.


2 comments:

Ѳмвяɛ Ѵαиιℓℓα said...

Alammakkk.. Dahlah suka sesangat minum susu.. TT__TT Kalau pergi supermarket ke ape, mesti capai susu full cream. nyamm. ^^

Fairuz Jaafar said...

@Ѳмвяɛ Ѵαиιℓℓα sama! sangat suka susu. sob sob sob....

Powered by Blogger.