Assalamualikum, hai :)

Masih tak dapat lupa langit malam di kampung Kemubu 17 januari 2015. Allah... rasa macam dapat pre-dream je. Huhu. Ada ke istilah pre-dream? Ya Allah, seronoknya rasa! Macam 80% impian tu dah tercapai. Hehe. Berkhemah di bawah langit Allah yang penuh bintang. Rasanya banyak kali kot cerita pasal bintang.

gambar hiasan :)

Sehari sebelum bertolak ke Kelantan, pius lepak di beranda dapur tengok bintang sambil main-main dengan kucing. Macam biasa, bumbung dan silauan lampu menutup kecerahan dan kemeriahan langit malam. Still, boleh nampak bintang-bintang.

Bagi pius, kawasan lapang, gelap tanpa silauan lampu adalah tempat paling baik nak tengok bintang.

:)

Bekalan elektrik di kampung kemubu masih terputus dan malam tu sambil mendengar perkongsian walid di hadapan unggun api.... tengok langit. Ada bintang :) tapi tidak semeriah di atas bukit dahulu. Masih tersenyum :)

Malamnya sangat sejuk! Pius banyak kali terjaga akibat kesejukkan yang.... sejuk lah~ walaupun tidur dalam rumah. (tingkat atas yang sudah agak bersih dari lumpur) Menggigil badan ni. Tengok jam baru pukul 1.30 pagi~ nak terkencing pulak! sejuk sangat. Tak sampai hati nak kejut cik shahera. tahan jela.. dah kenapa nak tahann kann.. kencing dalam seluar kang baru tahu. Masih, tahan.....

Akhirnya pukul 4 lebih gitu, pius dan kak june terjaga. Okay, kak june pun nak pergi toilet. hahahaha. Sejuk sangattttttt. Sempat pius buka tingkap tengok langit... waaaaaaaaaaaaa..... terus tak sabar nak turun bawah pergi bilik air (dekat luar).

Rupa-rupanya ada 2-3 ahli lelaki yang berjaga dan duduk depan unggun api. Terjaga sebab sejuk agaknya. Lepas ke toilet terus duduk depan unggun api panaskan badan dan tengok bintang berjuta malam tu. Allah, subhanallah . Cantikkkkkkkk!!!!!! Banyak giler bintang!!! sampaikan kumpulan bintang yang kecil-kecil pun boleh nampak!! Gerammmm. Lama juga duduk tengok bintang :)

Pius naik sorang sebab kak june tak nak sambung tidur. eh.. tak puas pulak kita nak tengok bintang. Takpe, layan tengok bintang dekat beranda bilik pulak. Hurrrmmmmmmmmm :) kot la tiba-tiba ada aurora pulak. huhu :)

Pius: nak keluar jumpa cik shahera dan walid :)
16-18 Januari 2015 - Kelantan, kemubu

Atas inisiatif ahli-ahli bas (satu bas masa misi pasca banjir), tertubuhnya Sukarelawan Pasak ( Persatuan Sukarelawan Cakna Komuniti) untuk misi seterusnya. Alhamdulillah, kali ini betul-betul dapat masuk ke kawasan kampung walaupun tentatif sedikit lari dari perancangan asal. Masih bersyukur. Allah Maha Mengetahui. Allah letak kami di tempat yang betul :)

Berhampiran stesen keretapi kemubu
kerosakan teruk
Assalamualaikum, hai :)

Setelah lama tidak bersiaran, akhirnya kecundang jugak. Haha. Ya, gagahkan diri untuk mengupdate beberapa peristiwa pembuka tirai 2015. Alhamdulillah, permulaan yang baik untuk tahun 2015.

Akhir disember 2014, pius ke Busana mall untuk bertemu rakan sembang niaga. Seperti biasa berbincang dengan mereka idea-idea baru serta perkongsian berkaitan perniagaan. Dalam perbincangan terselit juga cerita-cerita berkaitan banjir yang sedang melanda Pantai timur. Rakan beritahu, kak azza perlukan pembantu untuk packing barang bantuan.

Hari Kedua
Hari berikutnya, pius ajak shira untuk sama-sama membantu. Memang sentiasa update each other kalau ada perkara berkaitan charity.

Kadang-kadang benda kecil pun boleh buat kita rasa gembira.............. macam orang gila.

Kadang-kadang benda kecil juga boleh beri kita rasa meluat........ gila.

Kadang-kadang senyuman membahagiakan jiwa kita.

Kadang-kadang senyuman buat kita rasa nak beri penampar pada tuannya.

Pius: ahhhhhhhhhhhhhhh.

Nak update banyak cerita...huuuuuu.

Tidur dulu!

Assalamualaikum, Hi.

Eh! rasa macam banyaknya cerita yang nak diceritakan. Dalam kepala ni berlegar-legar setiap peristiwa yang berlaku sepanjang tahun 2014. Ah, tak percaya. Tangan ni tak lepas dari menulis tarikh bertahunkan 2014.

Pius banyak benda nak cerita sebenarnya, ehem macam biasa ulang je ayat tu. Hahaha, ayat orang malas nak update blog. Pius rajin je buka blog setiap hari tapi malas nak mengupdate, sekadar baca je. Dah setahun berlalu kan, copat noh masa berlari berlalu. Meh nak throwback 2014.

KALERFESS
Alhamdulillah, Kalerfess baru di rebranding dengan logo dan misi yang baru. Baru minggu lepas kita berphotoshoot. hehe. InsyaAllah, bulan ni dilancarkan. Eh.. kena ikut cakap mentor, walau dekat facebook sekalipun perlu buat pelancaran produk. Cuma giveaway akan ditangguhkan bagi menghormati mangsa banjir yang juga teman-teman seperjuangan. Tak seronok la nak bergiveaway bila teman-teman seperjuangan sedang berada di dalam keadaan yang tidak berapa baik. Kita tunggu keadaan reda sikit ya.

Sebenarnya banyak isu yang timbul semenjak kalerfess ditubuhkan. Isu utama adalah kerisauan mak. Ibu mana yang tak risaukan anaknya bila tiba-tiba mengambil keputusan berhenti kerja dan memilih untuk bekerja sendiri. Elok setiap bulan duit masuk tiba-tiba berhenti... huhu. Sebenarnya pius paham je kerisauan mak. Persekitaran, masyarakat dan zaman memainkan peranan peting dalam membentuk pemikiran kita. Jadi pius tak salahkan mak jika pemikirannya seperti ini : Belajar bagus-bagus > Carik kerja bagus-bagus / better kerja kerajaan. Itu jugalah yang diajar di sekolah. Itu jugalah pemikiran pius selepas graduate tetapi sekarang pemikiran pius totally berlainan.

Powered by Blogger.