yaa, memang sekarang ada kerja. Malam ni obeb the time, sebab esok nak keluar. huhu. So, kita pulun dulu malam ni. Sebab dah janji, esok nak submit design.
.
Baru lepas siapkan satu design tadi, lagi satu... lepas kita merewang dulu, makan-makan, cuci-cuci kepala, main game sikit.... baru sambung. Bukan apa... nak kasi idea-idea lama beredar. Supaya idea-idea baru boleh masok. kehhh.
.
Merewang tu bukan gotong royong beramai-ramai ke? istilah apa nak guna... berjimba? huh? buat kerja tak berpaedah apa ya?.... susah ngat.
.
Esok nak keluar cari buku design sebenarnya. Hehehe... almaklumlah, kena selalu upgrade ilmu dan skill, baru seronok nak bantu orang lain.

hurmmmmmmmmmm.... borinkkkk. nak main game pun borink jugak. dalam tepon ada candy crush je. dah seminggu tak lepas-lepas levelnya... payoh sangat pulak level tu. Dalam laptop ada farm frenzy je... dah berapa kali pusing, hat tu jugak. Hurmmm... pusing tengok rak buku.... ada 5 buku tak habis baca.
.
tidur jugak satgi ni... haishhhh tak payah keluar la besok. Tunda sabtu! hahaha.
Yiahhh lama tak berupdate blog super saiya ke-6 ini. Rindu pulak rasa nak menulis. walaupun macam krik-krik je penulisan aku ni ha.. semua dok cari pasal profile hanis kamal bakar je. hahahaha.
.
pius kan... tak tau nak tulis pasal apa... tapi rasa nak menulis. Sebenarnya aku ada kerja-kerja design nak buat, agak urgent jugak... tapi biasa la. ambil mood dulu. hahahaha. shoooriiiiiii. cakap pasal 'pius'... anak buah pius masih lagi panggil auntie piyush.. agak-agak macam tak sesuai pulak dahhh... hahahaha.. anak buah semua semakin membesar. auntie piyush bunyi macam masih baby jerkk... hahahaha.. tak tak.. auntie piyush bukan baby tapi nampak macam muda lagi... sweet 18 kan... kehkehkekekeke..
.
pius kan... kalau borak ngan orang... mesti macam... time bile dia cerita ni?? pernah terjadi ke peristiwa tu?
memang aku susah nak ingat. Tapi kawan sikit punya ingat semua benda. hahaha.. aku ingat sesetengah perkara je...
.
Pernah masa sekolah asrama (N9) dulu, pius ni pengawas perpustakaan hambo kan suka baca buku, hek, jadi setiap kali lepas perhimpunan kena stay sekejap. Selalu lah masuk kelas lambat sikit. Setiap kali lalu depan kelas sebelah, mesti ada orang pandang semacam. Orang yang sama pulak tu. Yela, pius dulu time sekolah... tak berkawan sangat. Kalau dah rapat dengan kawan tu, kawan tu la sampai ke sudah.
.
Aku rasa penghujung tahun nak SPM baru aku tahu kenapa budak tu pandang lain macam. Rupanya dia satu kelas dengan aku time darjah satu dekat selayang. Apakah? kenapa aku tak ingat?? huhuuuu kesian kawan tu. muka aku tak berubah katanya. tu pun kawan sekelas dia yg cerita. Almaklum lah... asrama ada perempuan jo... lelaki stay luar. Aku rasa kalau jumpa dia lagi, memang tak ingat langsung muka. hihihi.
.
Aku tak ingat banyak benda, kejadian zaman u dulu pun aku tak ingat, apatah lagi zaman sekolah rendah dan menengah. Bukan la tak ingat langsung... ada la sikit-sikit ingat.
.
Masa darjah dua, aku ingat farah, leha, afiq (curik pensil aku) sampai sekarang aku ingat. hahaha.
.
Zuraidah, sebab sama tarikh lahir. Surat dia selalu posmen salah hantar pergi rumah aku. dah kenapa? Selayang baru kan berbeza dengan selayang indah... Hafizah, sebab suka kacau aku dan Seorang budak lelaki yg tanya maksud nama aku betul ke batu permata. Aku lupa nama/confius/tak pasti.
.
Cikgu M... lupa nama. yang selalu bagi aku nasi lemak. Cikgu N.. yg selalu panggil aku siti sifir. Ustaz Aziz yg ajar hoki. kawan-kawan hoki.
.
kena rotan cikgu sejarah sebab tak siap homework. sebab pergi perlawanan hoki. So, cikgu cakap unfair kalau tak kena hukum... nangis juga la kena rotan. Dah la duduk depan meja cikgu.. cikgu tu pun serba salah. Tingkatan 2 rasanya time ni. huhuuu.. masa ni masih sekolah biasa.
.
Ketua kelas yang aku minat. hahaha. yang selalu suruh aku on/off kipas dan lampu. (sebab duduk tepi suis). Sampai satu tahap, dia panggil nama je... aku tak jawap 'ya' ke apa dah. bangun onn/off suis pastu terus duduk. Tak pandang dah wehhhh... hihihi. Aku suka nama orang yang bermula huruf S atau F, jadi orang yg nama-nama ni la yg mudah/selalu aku ingat.
.
Masa sekolah asrama...
.
Sambutan besday oleh kawan-kawan sekelas masa waktu prep (asrama/waktu study malam)
Besfren sambut besday buat makan makan time family datang.
.
Menang pertandingan melukis poster
.
Copy cat buku nilam orang lain. Hahahaha... pengawas library kan... Semua buku nilam senior2 lepas ada dlm store. Kita kan rajin membaca.
.
Pergi library waktu malam, tengok CD cerita 'A walk to remember'... hahahaha. Library kan ada bilik macam ni. ada tv dan dvd player. Time tu Anna yg bawa Cd, dia kata cerita tu best. Dia nak aku tngok. Hahaha. Lupa dah jalan cerita tu... Bilik menonton tu ada, tapi biasa la ramai sangat orang. Kalau time cuti, ramai yg melepak bilik tv. Pernah juga pius pasang CD cerita korea. Pius dulu rajin beli CD cerita korea. Setiap kali balik KL mesti singgah bangunan kota raya kat KL tu carik cd best-best. Pastu kat asrama tengok reramai.
.
Jadi makcik kantin - time minum petang, selalunya ramai org  malas nak turun makan. Disebabkan pius ni ahli quatermaster (QM) yang jaga bilik sukan, makanya setiap petang pius turun untuk buka bilik sukan... bila time riadah, orang nak pinjam barang. badminton ke, ping pong ke... apo2 jela. Jadi time tu mmg pius bawa plastik sebab nak isi kuih banyak2. Sampai ada yg panggil makcik kantin/dining.

kalau tak jaga bilik QM, mesti turun kelas buat kerja sekolah sikit. Budak rajin... hehehe.
.
Kena marah dengan kakak senior, sebab turun surau pakai baju tidur... salah ke? kan ke pakai kain sembahyang waktu solat.. bukannya solat pakai baju tidur semata.. hahahaha. Biasa sarung siap-siap kain sembahyang waktu nak turun surau tu. Alaa... biasa la. Asrama perempuan.. apo yg salah sgt tah.
.
Tak pakai tudung time keluar bilik. Ni lagi satu. perlu ke? kan semua asrama perempuan je... kakak senior ni sajaaaaaaaa jeeeee..
.
Jadikan bilik basuh kain sebagai kolam renang. Hahahahahaha. yang ni paling best. Time cuti panjang, xdelah panjang sgt. biasanya akan ada student yang stay. pius antaranya. dalam 10-30 orang. Waktu pagi sebelum pergi tuisyen al-bukhary, kita orang akan pasang air dalam kolam panjang yg ada dlm bilik basuh baju. Kolam tu biasanya kosong, xde air. Semua orang guna paip air je untuk basuh baju.
.
Awal pagi buka air, dalam pukul 12 tengahari kelas habis. kolam pun hampir penuh. lama kau nak penuhkan kolam tu. berejam. hahahaha... so waktu terluang, kita isi dengan mandi kolam beramai-ramai. Time ni dah senior, takde siapa nak marah. Kalau mak guard lalu naik motor, kita semua senyap. pastu sambung balik kuak lentang. hehehe.

wehhhhhhhhhh!! dah pukul 2 pagi! ok bai.

Baca apa tu?
.
.
.
.
.
Ingat-ingat lah orang dekat rumah
.
Tutup
.
Delete
.
Minta Allah buang
.
Supaya hidup kekal tenang
.
Saya maafkan
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Delete ya :)

Yeahhhh, akhirnya dapat juga pius update tempat menarik di Selangor . Kalau tengok peta tempat-tempat menarik di selangor, memang banyak tak terkira la. Rasa nak pergi semua! terutamanya tempat-tempat yang menghijau. Nah, harini pius nak taip panjang lebar berkenaan TSDayOut yang dianjurkan oleh Tourism Selangor beberapa minggu yang lalu dimana melibatkan Blogger, artist/public figure dan Media. ada 3 tempat menarik yang pius pergi. update satu satu ya.

Tempat menarik di Selangor : Paya Indah Wetlands

Paya Indah Wetlands
Paya Indah Wetlands merupakan kawasan utama ekopelancongan di Malaysia meliputi kawasan seluas 3100 hektar yang terletak di Daerah Kuala Langat, Selangor berhampiran dengan Dengkil dan lebih kurang 50 kilometer dari Kuala Lumpur. Paya Indah menawarkan pelbagai tarikan dengan aktiviti lasak untuk semua peringkat umur. Ia juga sesuai untuk dijadikan tapak perkhemahan bagi pelajar sekolah dan biasa digunakan ketika musim cuti sekolah. Di sini kita boleh melihat badak air berendam di dalam kolam berpaya, buaya terbesar dan juga pelbagai jenis burung air. Lebih kurang 213 spesis burung boleh didapati di Paya Indah Wetlands.

Cukup tak info di atas? Sebenarnya pius nak tulis copy paste sampai itu aja tapi bila baca buku pasal Paya Indah Wetlands, terus macam... waaaaaaaaaaaaaa. Kena share ni! Korang baca tau.

Info menarik tentang Paya Indah Wetlands 
Semasa taklimat, kami dimaklumkan bahawa wujudnya Paya Indah Wetlands ini untuk menjaga dan memelihara kawasan tanah lembab. Dahulunya, kawasan di Paya Indah Wetlands ni tercemar akibat aktiviti perlombongan dan penebangan hutan.

kapal korek yang digunakan untuk melombong bijih di Paya Indah Wetlands

kawasan hutan yang telah ditebang bersebelahan lebuh raya ELITE
Kawasan tinggalan lombong
Seperti mana yang kita tahu, Malaysia dulu sangat kaya dengan hasil galian seperti emas, minyak, bijih timah dan sebagainya. Selain emas dan minyak, bijih timah juga merupakan hasil galian yang penting. Di Paya Indah Wetlands, aktiviti perlombongan telah bermula pada tahun 1983, di mana dua buah kapal korek digunakan untuk melombong bijih timah. Selepas 14 tahun iaitu pada 1997, aktiviti perlombongan dihentikan kerana kapal korek mengalami kerosakkan. Hasilnya 14 tasik buatan telah terbentuk dimana tasik-tasik ini telah tercemar akibat bahan kimia yang digunakan ketika melombong. Ketika itu warna tasik sangat keruh dan kandungan bahan kimia seperti merkuri dan logam berat sangat tinggi sehingga menyebabkan kawasan sekitarnya menjadi tandus dan tidak sesuai untuk tanaman.

Keadaan tasik yang keruh
Tanah tandus : Pencemaran bahan kimia menterbalikkan struktur tanah dan meyebabkan lapisan pasir berasa di bahagian  atas tanah.
Disebabkan inilah Kerajaan Malaysia telah mengambil langkah untuk membaik pulih kawasan Paya Indah Wetlands dengan menjalankan program konversasi dan penyelenggaraan secara terancang dan berterusan untuk mengembalikan kepelbagaian biodiversiti di Paya Indah Wetlands. 


Pembersihan Salvinia
Salvinia sejenis tumbuhan akuatik mendominasi hampir kesemua tasik berbanding tumbuhan akuatik lain. Pertumbuhan Salvinia ni menganggu ekosistem tasik dan perlu dibersihkan.

Proses penanaman semula pokok
Penanaman tumbuhan akuatik
Kepentingan tumbuhan akuatik:
  • Membantu meningkatkan mutu dan kualiti air tasik
  • Bertindak sebagai penapis kotoran dan keladak sebelum air memasuki tasik
  • Berupaya menyerap logam berat yang terkandung dalam tasik
  • Antara tumbuhan akuatik yang ditanam: rumput sendayan, rusiga, resam
Sumber maklumat: Buku Paya Indah wetlands, Jabatan Perhilitan

Menarikkan kisah Paya Indah Wetlands
Kalau tak jejak kaki ke sini, memang tahu la jawabnya sejarah Paya Indah Wetlands. Tq Tourism Selangor.

Photohunt Contest at Paya Indah Wetlands
Amboi ada contest! Serius-ly rasa nak beli dslr. hahaha. Untuk peminat photography, memang korang kena datang sini.





mengejar anak beranak itik

ketakutan.
Hahahaha.. kesian itik itik itu dikejar auntie pius.



Masa photohunt ni, rakan-rakan lain yang ambil gambar. Dah namanya photohunt, kena la gambar cantik kan. Kalau guna handphone canggih ni, apa je yang cantik? huuuuuu .Kita tukang mengikut mencari jawapan photohunt.

Ni antara gambar-gambar dari peserta #TSDayOut. Pius screenshot dari instagram. Waaa... cantiknya dorang ambik gambar.



Secara jujurnya dan sebenar benarnya, pius sangat suka tempat seperti Paya Indah Wetlands ni. Di sebabkan pius ni seorang yang cepat stress jika tidak dikawal (Darah A mempunyai tahap Cartisol (hormon stress) yang tinggi ) , maka tempat-tempat menghijau macam ni memang sangat sesuai dan sentiasa menjadi pilihan. Pemilik darah jenis A kena pergi tempat-tempat mendamaikan ya. hehe. Untuk tangani stress. Takpun buat aktiviti yang dapat melupakan sebentar urusan kerja seperti.... jeng jeng jennngggg!

Menyaksikan perlumbaan kereta yang mengujakan!

Sepang 1000km Endurance Race 2016


Sepang International Circuit sangat mengagumkan! Baru tahu kenapa orang suka tengok F1 di Sepang berbanding di TV. Kalau tunjuk gambar je macam tak feel pula, sebab ada bunyi bunyi kereta kan. huhu. Jadi silalah menonton....


Sepang International Curcuit Tour
kami juga dibawa melihat beberapa area sekitar Sepang International Curcuit (SIC) antaranya:
  • Perdana Suite
  • Grandstand
  • Race Control Room
  • Media Center
  • Cockpit
  • Podium
  • Pit garage
Berhampiran Pit garage
 Menunggu masa untuk masuk ke kawasan litar.

Race bakal bermula....
Bergambar dengan racer

Jelajah litar sebelum perlumbaan bermula


Race Contol room
Media Center

Sila baca signboard.. huhuu

Press conference room

Pit garage
Podium. Sila beratur untuk naik. heeeee...

akhirnya, meraikan kemenangan

Bersambung.....

Huhuhuuuu... Macam berdebu ajo
blog. Baru aku perasan, gambar rayo pun
takde😊

Krik krik krik.....

Semacam malas nak menaip cerita.
Sekarang aku lebih suka mengadap
laptop buat design dan tengok tv
memanjang. Hek

Kadang sabtu ahad pun aku duduk hadap
laptop dan tv. Tiada langsung plan nak
keluar. Sampai rasa dah tepu kepala ni.

Orang kata detach tu penting supaya
idea idea baru dapat dijana. Lebih fresh.
Kalau tempat kerja dulu, setiap jumaat
mesti bos akan bawa jalan-jalan sambil
makan. Rindu pulak.

Baru ni bos (ex boss) call, minta tolong
Buat logo dan baju untuk reunion group
masa sekolah. Hurmmm, sekali bos
selamanya bos. Hahaha.
Bos aku ni cina tapi fasih bahasa melayu.
Katanya tak pandai cakap cina.

Nasib juga diberinya job logo dan baju,
Kalau job landscape mahunya tak tidur
malam dibuatnya😂
Nak tolak tak sedap pulak kan. Huhu

*Adoi awat rasa krik krik sangat*

Bulan lepas aku jumpa dia dekat desa
park city. Bincang pasal logo. Dapat la
Borak borak pasal bisnes.
Dia cakap 3 tahun pertama dia tak untung
Sangat. Stabil tapi untung tak banyak.
Lepas 7 tahun baru untung nampak.
Sekarang ni pun dah tak fokus landscape
rumah. Dulu selalu juga buat BQ untuk
Tender tender. Tau la nilai nilai nya. Huhu.

Tapi 7 tahun macam lama kan.....

Kalau Encik Basit cuma ambil masa 1
tahun untuk capai 1juta. Kenapa tidak aku. Kiah selalu membebel. Nak buka
kedai. Nak buka kedai. Kalau tak, tak maju
katanya. Aku kata tunggu untung banyak K K. Baru buka.

Panas dia dengar. Hahaha.

Macam macam benda dia nak buat
Pastu suruh aku lead. Dah kenapa hang
Kiah? Hang yang nak buat, aku pulak
kena lead. Baru ni dia hantar gambar
kawan dia jual pin tudung masuk
surat khabar. Hahahaha....

Semua produk pun berpotensi. Fokus la
jangan tukar tukar produk. Buat sampai
Naik.

Eh. Dah sampai Paya indah wetlands.
Nanti sambung... Hiuhiuhiuuuu..

Korang ada rahsia tak??
Pelanggan pius banyak rahsia....
Kena simpan rahsia dorang setiap kali
tempahan dibuat. Huhuhuuu....

Biasa kalau ada tempahan besar atau
tempahan dari jenama tertentu, kena
rahsiakan dari umum. Tidak boleh
publish di media social.

Kadang terlepas juga. hahahaha...
Delete...... balik pos nya.

Kita kena la juga jaga, kadang customer
taknak orang (pengguna produk) tahu
dekat mana dia buat kotak, dekat mana
design label, dekat mana cetak label.....
Kan...

More alert :)

Sent dari tepon acik pius

Tahukah anda, pelakon Hanis Kamal Bakar telah membuka peluang kepada anda anda yang berminat dalam bidang lakonan, nyanyian dan peragaan. Workshop yang dianjurkan HKB CREW ini menampilkan Hanis Kamal Bakar sendiri sebagai tenaga pengajar dan beberapa lagi tenaga pengajar mahir.

HKB CREW
Buat anda yang mempunyai minat dalam bidang di atas boleh menyertai program yang dianjurkan HKB Crew. Selain program di atas, HKB CREW kini semakin aktif dalam program sukarelawan/Amal. Untuk maklumat terkini boleh ke Facebook HKB CREW.

Korang... Lola dah mati... Sedihnyaaaa. Tak dapat nak main dengan lola lagi... Lolaaaaaaaaaaaaaaaa.

Aku baru je post pasal lola.. Tup tup Lola dah takde. Alkisahnya beberapa hari sebelum raya, rumah dalam proses renovate. Jadi Lola dibawa ke rumah ampang. Masa raya haritu ada jumpa Lola masa melawat kakak di ampang. Tapi takde la main main, biasa lah beraya.

Semalam dak awe hantar mesej kata Lola dah mati. Dah 2 hari tak balik rumah katanya. Aku tak percaya mula mula sebab kucing yang mati tu tiada loceng macam lola. Kalau tiada loceng bukan lola la maksudnya. Tanya dia ada ambil gambar tak.. Tak lama kemudian dia hantar gambar. Huahhhhh sama macam Lola. Patern & warna sama cuma tiada loceng. Sedihhhhhhhhh

Macam mana Lola boleh matiiiiiiiii...

Lolaaaaa.... Mai la sini balik. Lola... Mai kat sini kita garu badan yang gatal tu. Lola... Nah tangan. Lola... Nak makan? Lola.. Meh masuk. Manjanya Lola. Lola....

Sedihnya teringat Lola. Ni la first time aku sedih dan nangis bila kucing mati. Sebab lola manja dengan aku. Terasa kehilangan...

Lola... Mai sini meh...

Walaupun tahun ini cuti diumumkan awal dari tarikhnya tapi cuti masih terasa kerja. Selesai semua tempahan esok hari baru hati akan terasa lega. Semoga semua berjalan lancar. Moga dapatlah hamba bercuti sempena raya dengan hati yang bersukaria.

Tak sabar menanti semuanya selesai esok hari.

Selesai sahaja, pius nak pergi shopping :) huhuhuuuuu

Tersirat seribu makna
Tersimpan satu rahsia
Di bawah jutaan bintang
Dua mata duduk bertentang

Dikala dua berjalan sepi
Langkah jauh mengenal diri
Bertemu kita akhirnya di sini
Dunia kecil ciptaan Ilahi

Saat hati bertemu hati
Kunci diserah tanda dipercayai
Mengharap diri ada yang mengerti
Mengharap diri ada yang memahami

Sesudah hati mula berbicara
Tiada apa dapat diduga
Walau bahasa jauh berbeza
Difahami jua walau tanpa kata-kata

Seperiuk maggie dibahagi dua
Dengan alasan hanya mahu yang halal sahaja
Walau wajah kekal bertutup rahsia
Namun hati tetap kenal siapa dia


Zzzzz tido.


Sent by: Tepon Acik Pius
1:17 AM
 (Sticky Post) NEW UPDATE 2016

TEMPAHAN DILANJUTKAN  SEHINGGA 2O JUNE 2016

Assalamualaikum :)

Ramadhan baru je nak masuk, sebulan lagi baru nak raya. Kenapa awal-awal dah keluar sampul duit raya??? Haaaaa.... sebabnya tempahan hanya dibuka sebelum bulan puasa sehingga pertengahan bulan puasa je. Hampir raya semua orang dah busy nak prepare raya. Kedai printing pun nak raya juga :) Hehe.

Jadi untuk tahun ni fairuz tidak terima tempahan last minit tau, jangan macam tahun lepas. Last minit baru nak tempah. Bukan tak boleh ambil tempahan... boleh ambik tapi lepas raya la baru dapat sampulnya..huhuuuu. Untuk elakkan masalah kelewatan, digalakkan tempah awal-awal ya.

Anda boleh letak nama sendiri, gambar keluarga, logo syarikat. Nak reka sendiri juga boleh. No problem :) Nak kami design pun boleh! Jangan risau kami sedia membantu kerana itu adalah kepakaran kami :)








Sampul duit raya 2016, siap packing ( 4 May 2016)

Untuk maklumat lanjut boleh terus hubungi / Whatsapp kami:

+6013-296 4760 - Fairuz

  • Menerima tempahan custom design
  • Percuma postage semenanjung ( Skynet)
  • Self collect untuk warga Singapura -  Johor bharu
  • Self collect untuk warga Brunei - Limbang

Pembayaran melalui :
  • Maybank2u
  • Foreign Telegraphic transfer / Visa (Swift code)

New update : 30 Mac 2016


Tempahan cetakan sampul duit raya dibuka dari 21 Mac 2016 - 10 Jun 2016 sahaja.

VISIT GALLERY 2016 :
Sityprint
New Update : TEMPAHAN DILANJUTKAN  SEHINGGA 2O JUNE 2016!

(Sticky post)

 
Tempahan Sampul Duit 2016 kini telah ditutup.

Terima kasih kepada semua yang telah membuat tempahan sampul raya untuk tahun 2016. Tempahan terakhir akan siap pada 24hb ini.

antara tempahan 2016
apa kata mereka
Buat anda yang masih memerlukan sampul raya pada tahun ini, saya mohon maaf. Tempahan terakhir telah saya terima, maka tempahan sampul 2016 dengan rasminya ditutup.

Terima kasih kepada semua. Tahun depan ada rezeki kita jumpa lagi.

Harini cuti... akhirnya. Nak berehat
sebentar. Semalam full. Kehulu
kehilir dibuatnya.

Semalam aku pergi cuci rambut
dekat kedai. Saja. Nak relax sekejap
sebelum sambung buat kerja.
Gila geliiiii!!!!! Ahhhh rasa nak jerit!!
Meremang remang bulu roma....
Tak boleh orang duduk belakang
usik rambut dan kepala. Erkk tobat.

Aku tak pernah cuci rambut kat
kedai. Saja jee. Paling tak tahan,
sampai dua orang keringkan rambut
Ke kiri ke kanan aku dibuatnya.
Ini dah kenapa? Memang begini ke
Salon?

Huhuhuu best je rasa rambut. I like.

Malam aku pergi hantar barang
pada customer.
Jauh juga tempatnya.
dan disebabkan aku tak cukup tidur
Tersengguk sengguk aku bawa kereta
Hampir ke divider... erkkk. Terus
Tampar tampar pipi ni!!!!
Mengantok....

Jangan salah faham ya, Pius tidak
terima urgent order. Yang ini aja
ter-last minit. Dan semua tempahan
hantar courier.

Alhamdulillah selesai.

Dan hari ini.... cuti. Yeaayyy.

Sent dari tepon acik pius.

Kadang suka sangat pada perubahan last minit. Yaaa, Happy! Saya yang paling gembira di waktu ini. Pada pukul 1:04 pagi. Patutkah saya minum kopi?

Huhuhu...

Adoi.. rasa nak menari kejap. Gatal dah belakang badan ni. Nak main dengan lola la. dok menyondol grill pintu depan. Suruh orang buka pintu... Lola ni la satu-satunya kucing setakat ini yang aku berani nak belai-belai. usik perut dan tonyoh sesuka hati.. huhu. Aku tak benci kucing.. cuma aku takut kucing gigit.

aku suka kucing kecik je sebelum ni, sebab tak mengigit. Sampai bawa sorok-sorok tidur sekali. Time sekolah menengah dulu ler.... time tu sibuk la mak marah sebab bawa kucing masuk bilik. Time aku dah tidur, diangkutnya kucing letak balik luar rumah. Rumah aku memang ada kucing sebelum ni tapi baem dan awa yang bela. Sampai beranak pinak. Selalu aku tengok dorang peluk2 ngomol2 kucing tu. Erk.. tak berani aku. Sekadar turun bawah kasi makan dan belai-belai sikit boleh la. Sat gi buatnya kucing tu dok target kaki aku, memang mencicit la lari.

Tapi semenjak pindah rumah, dak awa bawa balik Lola. Ambil dari pejabat dia. Mula-mula memang aku tak usik sangat Lola ni. Sebab dia memilih orang juga. Kalau tak kenal dia buat bodoh je / lari. Bila dah lama-lama baru la aku okay. Tapi.... dia la satu-satunya kucing yang tak peduli kalau aku acah acah guna lidi. Kalau kucing lain... mula dah.. main tangkap tangkap. Yang dia buat bodoh je.... pon bagus jugak.. takde la kerja nak target kaki orang je. huhu


tak reti duduk diam. nak berselfie pun susah.


video



video


entah kenapa manja terlebih pulak Lola ni dengan aku. Mungkin dah tiada orang nak layan dia. huahaha. Baru lepas kena marah haritu, berak dekat kebun sayur mak. hahaha. merajuk dia, buat tak peduli dekat mak. Kalau ada budak-budak ni memang dia lari. Tak nampak batang idung. Entah mana dia menyorok.

Tu.. dok menyondol pagar lagi...

Saja menulis. hilangkan bosan. Sebentar lagi nak sambung kerja... huhuhuhuhuhuuu.. mampu gelak je harini. Huahahahahaha hahahahaha hahahahaha.

Memang harini full sangat. Dari pagi, bawa nenek pergi pasar, balik terus buat kerja. Rehat. sambung balik. rehat lagi. sambung lagi. Tunggu feedback... sambung lagi. Ni la satu yang ter-last minit. Harap esok final, boleh terus cetak dan beralih ke order lain. Yang lain Alhamdulillah, dah siap. Tunggu nak cetak.

Nenek cakap.... kalau tak ajak pergi pasar, tak jumpa la muka kau. huhuuuu. Rasa bersalah.

Banyak kerja ke? Harini banyak.
Tadi lepas pergi pasar pun aku tak melepak lama. Letak barang terus balik. Tak duduk la nek..

Nenek pius ni orang Melaka, kadang bunyi macam kasar tapi biasa je. Sori nek.

Aku tengok page Istana budaya. Antara yang menarik....
22 oktober - Adam dan Hawa
5 November - Mak Cun
1 Disember - Kitaro

Macam best tapi lambat lagi. Minggu ni Shrek Musical. hurmmm.... tak berapa minat. Teringin nak pergi Kitaro. Agaknya berapa tiket kitaro eh...

....... membiarkan mesej anda berlalu pergi tanpa membalasnya.

Bulan Mei ni genap umur pius 28 tahun, jadi 2 minggu awal bulan Mei pius decide nak berehat.... berehat... saja. Rasa nak berehat lamaa... Hurmmm, memang aku berehat. Tengok tv, makan, baca buku (habis dah!), pergi shopping, konon nak pergi paragliding tapi tak pergi pergi, Marathon drama korea. YA! ini yang membuatkan pius tidak membalas mesej kalian di awal bulan mei. Maafkan hamba.... sambutan 28 tahun perlu lebih lama.

"Wehh... tahun ni kita 28 tahun!!!"

Dah kenapa kau kiah, apa masalahnya 28 tahun?? Tiada yang pelik dengan angka 28. Aku rasa umur aku baru 21.....

krik krik krik

walaupun begitu, bermula bulan April - Mei , tempahan sampul telah diterima. Maka walaupun sedang bercuti cutian, kerja mendesign masih di jalankan secara santai. Minggu ketiga mei baru ambil semula tempahan label. Alhamdulillah, Tahun ni masih terima tempahan sampul dari warga Singapura.

Sempat juga pergi Exhibiton dengan cik kiah di KL tempoh hari. Melepak dan berbincang perkara-perkara yang perlu di upgrade. Terutamanya bahagian admin, memang aku tak berapa nak faham sangat document document bagai. Bahagian Teknikal printing boleh serah pada hamba tapi bukan kerja kerja admin.

Selalu kiah je tanya pasal teknikal printing. lama-lama bosan juga aku. Suruh dia cari solution sendiri. Jahat tak. huhuuu. Tak jumpa sangat solution, baru tanya. Bila bab bab admin, aku pulak yang menanya. Dua tiga kali juga la dia nak menerang kasi faham. Nasib dia tak kata "hang pikir sendiri" . haha.

Sikit-sikit aku belajar la. Sekadar ambil tahu. Esok lusa serah terus semua kat dia. Esok lusa, hang buat bahagian hang, aku buat bahagian aku. Jangan persoalkan kenapa borang tempahan kena ada 5 copy bagai. huhuu.. pastu jangan tanya aku kenapa CMYK white takde. Nanti aku cari printer CMYW ok.

Bulan Mac haritu, aku dapat kedai Majlis tapi bukan kedai yang aku minta. Dan kedainya aku rasa sangat tidak bersesuaian dengan bisnes yang aku jalankan. Lokasi juga entah kemana hala tuju. Jadi aku buat keputusan untuk tolak sahaja. Kiah kata dia nak juga buka kedai, dia perlu buka kedai, harus buka kedai.. sebab utama, kawasan rumah dia tiada line internet. Susah untuk bekerja secara online. Okay la, hang buka la dulu di Pahang. Tengok sambutannya macam mana. Kedai kecil dulu pun takpe.

Nexti time kita bergabung semula ya. Berusaha!

Oh ya. saya sudah aktiv semula. Boleh whatsapp secara berjemaah :)

Ya, dah berapa kali aku pergi Cameron tapi cameron ada banyak sangat tempat untuk dituju jadi memang tak bosan setiap kali ke sini. Waktu kecil ayah pius selalu je bawa pergi cameron tapi melawat kawasan ladang sayur. Melawat kawan. Jadi selalu masuk ladang sayur je la time tu.

Bila dah besar ni, jalan sendiri la. kan...

Sebenarnya tak rancang pun nak pergi cameron, kebetulan dak awa pergi dengan keluarga mertua. Dia ajak la sekali. Okay jugaklah, boleh bawa mak jalan-jalan. Dak awe dari ampang lalu simpang pulai. aku dari gombak lalu raub je. Dah biasa ulang alik pahang.

Berhenti tepi jalan semata-mata nak bergambar dengan pembinaan di belakang. Nengok rupanya macam empangan. Ni lagi beberapa kilometer nak sampai ringlet. rasanya la.

Aku update sikit je sebab malas nak menulis. Ni pun dah berapa kali masuk draft. Continue sikit sikit bila ada masa.

macam biasa ler..

hehe.

Lavender Cameron

pasar pagi

Teh Boh Sungai Palas

mossy forest

mossy forest

turun dari mossy forest
Last day pergi Mossy Forest, tempat yang aku teringin nak pergi sebelum ni. Okay, naik viva sampai ke puncak. Hebat jugak la ya. Next time kalau ada rezeki nak pergi lagi, aku nak hiking sampai puncak betul-betul. atas sana lebih cantik mossy forestnya. Nak sewa kereta jep untuk pelancong. Tak muh dah naik kereta sendiri sampai ke puncak. Jalan betul-betul mencabar. Jalan kecil muat satu kereta ja. Kalau bertembung kereta kena undur turun bukit. bahaya hoii. Berasap tayar.

Next time. hiking. pakaian sukan. okay.

Powered by Blogger.