Lapisan debu yang semakin menebal
Menutup lirikan pertama dan kedua
Masih bersisa walau berkali dibasahi
Masih terasa walau dimana berada

Satu persatu lapisan dibasahi
Kekal disitu bahagia, tinggalkan pergi sepi
debu kotor, menyesakan, sering aja timbul
Yang bahagia & sejujurnya gembira..
masih terlindung dibawahnya... terjaga rapi

*********
Ermmm... Dapur tengah renovate kot!
Berdebu sangat ni hah rumah.
Rasa nak duduk pulau seminggu.
Acah acah menaip jeee...heeee

Tak tahan dah ni tengok debu kiri kanan
Dah mop pun masih berdebu... -__-

Susahnya nak move on dari cuti raya!
.
Harini dah 11 syawal dan sudah 11 hari kita beraya. Orang lain dah start bekerja seawal 4 syawal dan paling lama seminggu cutinya. Pius? Ya ampunnnnnnn. tolonglah datang mood bekerja!  4 Syawal sebenarnya memang dah start kerja, dah start berwhatsapp, dah start design & cetak.. tapi.. mood cuti masih menebal! otekeeeee -___- bila mood cuti masih menebal, makanya mood bekerja menjadi slow seperti kura-kura.
.
dah habis rewang dah ni, dah banyak lagu silih berganti, dah banyak sushi dijamah, masih... masih!!!
.



nak pergi pulau la gini....

p/s: ayoooo... takkan kita je yang kena update. awok taknak update ke?

Last year punya isu, ingat tahun ni dah
boleh goyang kaki. Harap tahun ni boleh
bertenang awal.

Supplier pun dah tak larat angkat tepon
agaknya. Call pun tak berjawap.
Adoinyaponnn. Courier jangan cakap ler..

Nak cuti awal la tahun ni. Nak cutiiiiiiiii
Nak semuanya siap tepat pada waktunya.

Huuuuuhuuuuuuuuuu... Nangis

Ada lagi tu berani call nak buat tempahan.
Udah den kabo... tempah awalll. Den dah
hanto mesej awal tarikh buka... Nak juga
order lepas tarikh dah tutup. Acaner..??

Nak pi makan sushi laa gini!

Macam dah lama je tak menulis, aura-aura
malas menaip blog telah menebal.
Pergi mana mana pun rasa dah malas
nak menulis di blog.

Berkepuk je gambar dalam laptop. Haritu
mak bising, gambar tak cuci cuci. Ambik
je lebih. Jadinya kita ni pun gigih la
pergi kedai gambar, cuci segala gambar
pergi bukit tinggi haritu. Sebab gambar dia
ada kan... Marah tak cuci. Huhu.

Lepas ni kalau bawa mak berjalan, gambar
gambar kena cuci. Senang dia nak tengok
banyak kali. Heeee..

****************

Pius dah boleh berenang! walaupun gaya
tu sumbang sikit. Hehe. Alhamdulillah,
esok last kelas. Seronok sangat rasa, asal
ada masa lapang je pergi swimming. Ewah!

Nak belatih la kan.. Lagipun 4 kelas bukan
semua jenis gaya dia ajar... Kan.. Kena
sambung kelas lagi kalau nak belajar
teknik lain pulak. Gaya yang satu ni pun
tak sempurna lagi.

Bila dah tau basic, gaya/teknik lain, pius
rasa boleh belajar sendiri sendiri.

Setiap kali pergi kolam, kalau ada nampak
orang berenang2, pius tanya je macam
mana dia buat. yang best tu, bila tertanya
coach renang. Huhuuuu best nyooo free
klass. Hehe.

Haritu tanya seorang ankel ni, orang cina.
Umur dia maybe 60an. Tanya dia mcm
mana dia take a breath, cara nak angkat
muka dan ambik nafas. Lepas dia bagitau
caranya, praktis praktis terus boleh buat...
Yeahhh.. ankel tu siap pantau lagi, tengok betul
tak betul. Dia suruh berlatih tempat dalam
sikit supaya cepat pandai. Plus, dia kata
kalau jumpa dia lagi, dia ajar gaya lain
pulak. Yeaaaaaahhhh.

Yang coach renang tu pun sama, habis
dia kerahnya kita suruh buat 2/3 kali
pusingan. Puas hati la... Sambil dia ajar
budak budak, dia ajar pius sama. Huhu.

Orang kata, kalau nak belajar, jangan
segan bertanya.

Pius sebelum ni takut nak masuk air dalam
sikit. Masa first klass dekat ampang,
Coach suruh berenang/menyelam dekat
dengan lantai kolam. Semua menyelam
kecuali pius... Huuuu seram.

Sekarang Alhamdulillah, dah rasa selesa
sikit bila dalam air. Tu yang bila ada masa
je pergi swimming. Nasib kolam awam
dekat je dengan rumah. Hehehe sampai
berbelang muka ni sunburn.

Alhamdulillah, tahun ni memang nak
belajar berenang. Akhirnya tertunai juga.
Disebabkan pius suka air, maka nya tak
berjogging la jawapnya. Berenang 2 jam
boleh, jogging setengah jam rasa nak
terbang balik rumah.

Lagipun orang berdarah A lebih sesuai
senaman yang low impact. Low impact
activitiessss... Gituuuu. Macam yoga,
swimming, zumba, cycling, walking,
Taichi, dancing.... Yooo.. Hiking pun ok.
Orang berdarah A ni hormon stress dia
memang dah tinggi, jadi kena buat
aktitiviti yang memberi ketenangan. Kan..

Tak boleh upload gambar pulak app ni.
Lain kali ler....

FairuzJaafar
Update by tepon je.

Huuuu rajinnya.

Minggu ni masih teruskan flyer dwi bahasa.
Sebelum ni flyer eng - bm (dah selesai)
Sekarang bm - cina. Ku ingatkan tak mahu
flyer bahasa cina.

Kena juga. Walaupun tak faham. Huhu.

Tempahan sampul raya untuk 2017 dah
buka. pius dah start maklumkan pada pelanggan lama. Cumanya tahun ni rasa-
nya tak buka tempahan untuk singapura
& brunei. Kita tengok keadaan dulu la
macam mana.

Tahun ni memang memang akan tutup
tempahan awal. Benarkan pius beraya
dengan hati yang tenang & gembira.
Hehehe. So, tahun ni sila beramai-ramai
buat tempahan awal. Boleh custom design. Yeaahhhh. Lewat order, pius buka
untuk readymade je ya. Tak cukup masa
nak custom.

Tempahan sampul boleh ke instagram:
SITYPRINT (ruang kanan blog)

Pius dah start readymade. Tapi tak banyak
la design readymade sebab tau ramai yg
nak custom design. Apa-apa pun nanti
pius tambah design readymade.

Untuk Label, buka seperti biasa. Cuma dah kurang update design dekat insta.
Hehehehe. Kalau ada produk yang di-
update tu maksudnya customer bagi
lampu hijau untuk up gambar produk di
ig sticker2u.

Selalunya produk kecantikan, vitamin,
kesihatan memang tak update di ig.
Kalau makanan & pakaian okay. No problem kan.
Boleh promote produk pelanggan juga.

Rindu pulak rasa bila tengok
kucing orang lain. Rindu dekat
Lola & Cici -_-

Ada lagi tak kucing macam lola..

Hurmm... Mak tak kasi bela kucing.
Huhuhuhu okay bai.

asal stress je menulis, asal buka blog je stress. huhu

Dah hujung-hujung bulan ni biasalah kerja bertambah. Orang dah gaji kan. Clap clap clap. hehe.
Dalam beberapa hari ni, pius SERONOK menyiapkan design melibatkan dua bahasa. English - Bahasa. Banyak hari habis untuk siapkan design. Kadang naik confius yang aku ni melayu ke bukan.. ke bahasa melayu yang dia gunakan adalah bahasa melayu tinggi. Hehe.... nasib juga tak disuruh siapkan design dalam bahasa cina. Lega disitu.

Before ni pius ada buat design untuk ex-boss, Mr. Low. Ada la beberapa kali. Kadang dia tak cukup tangan, dia suruh siapkan kerja landscape. Dah lama tinggal, buat kerja slow slow. dah lupa banyak benda. Baru ni logo, baju group & video family gathering. Yang design dwi bahasa ni pun, kawan Mr Low.

Bila dah stress, cari makan la jawapnya. Nsk selayang buka 24 jam.  Balik Nsk terus singgah kedai burger. Lagi beberapa minit dia nak tutup kedai... nasib baik.  Kat Selayang ni, dua kedai je pius selalu pergi. Kedai burger abang boy, dekat trafik light smkde. lagi satu dekat bbs, sederet kfc. Dua kedai ni je mengikut selera & cukup perisa. Ermmm.... makan dulu, naik berapa kg pikir kemudian. hohoho.. macam mana nak maintain kurus!

tadi kat kedai burger, adik tu tegur. Bau minyak wangi akak kuat.  Aku tanya betul ke, sebab aku tak bau. dia jawap ya. hurmm... aku spray 3 kali je. 1 dekat pergelangan tangan, 2 dekat ketiak. hahaha. Serius spray sikit je! lepas ni spray dekat pergelangan tangan jela.

Tuan badan tak bau pun minyak wangi. Aku fikir minyak wangi ni tak berapa kuat sangat, sebab aku tak bau.  Ternyata salah. Minyak wangi ni kuat, aku je tak bau. Mungkin dah serasi dengan diri. Pius memang tak boleh pakai minyak wangi yang bau dia kuat, sakit kepala pening. Selama ni setia dengan 2 minyak wangi je. True Love, Silky girl & Bombshell by victoria secret. True Love, Silky girl pius pakai dari zaman sekolah asrama - degree - kerja.

minyak wangi lain setakat ni memang tak boleh pakai.

Teringat adik fatin (rumah penyayang)....  
'kak ros bau wangi'
'mungkin bau ketiak kak ros kot...' hahahaha

huhu... dorang panggil kak Ros.  tak kisah la.. lepas ni pakai sikit jela yoo.

Semalam pius register kelas renang. hahahaha. akhirnya! Tak sabar!!!! Niat sebenarnya nak suruh dak awa ajar tapi menunggu dia yang kerja tu, entah bila dia ada masa. Yeahh, lepas ni boleh berenang dalam kolam. Kalau tak dapat mandi sungai, boleh terjun kolam. mmmmm pikir je dah seronok.

tapi kelasnya lambat lagi....   lagi 2 minggu. hihihi. Mula-mula nak register kat uitm, shah alam. Tiba-tiba entah macam mana terjumpa dekat ampang pulak. boleh la. Lagi murah & dekat. Kita tengok la macam mana.

Bulan April : Mood berenang!

***********

Kita mungkin dekat, tapi kita tak pernah berjumpa,
Destinasi kita mungkin serupa, tapi kita tak pernah berada di ruang waktu yang sama,
Kita mungkin juga jauh dan belum tiba masa untuk kita ditemukan,
Atau mungkin di antara kita sudah tahu, seseorang perlu terlebih dahulu mengambil satu langkah kehadapan.


Fairuz Jaafar,
Cerita lewat malam.

Mengantoknya... Mcm nak mandi jakuzi.
macam nak beli kolam plastik kekanak
Rebina. Pastu rendam sengsorang blkg
rumah. Haha. Petang petang sambil
tengok awan.. Bestnyooooo.

Tertelan telan air liur ni tengok sungai.
Nak mandi tak dapat. Dah propa macam
macam. Maunya kita nak mandi. Takut!

Yela.. Best juga kolam plastik pun. Janji
boleh berendam. Aunti piush pun dah janji
nak beli kolam untuk mandi reramai.
sambil menyelam minum air la.
Korang takde, aunti la guna. Tak gitu.

Mengantok. Nak mandi dulu. Pastu
kebabom tido.

Malam ni panas, berpeluh rasa walaupun
kipas dah pasang sampai 3.
Time time nak tidur macam ni la tangan
rasa nak menaip.

Tadi dapat bungkusan kalendar. Terus
check fb dan ig. Nyata saya dah lupa
persatuan yang satu ini. Projek Iqra.

Dalam dok belek fb & ig. Ternampak
gambar-gambar sukarelawan. Terus teringat tahun tahun sudah.

Saat mengikuti program sukarelawan.
Organisasi apa.... biarlah rahsia.
Waktu tu banjir besar melanda. Jadi
dikumpulkan semua anak muda untuk
turun membantu.

Berbas-bas ramainya.

Kerja kerja pembersihan banyak dilakukan
di hospital, sedikit di sekolah dan sedikit
di rumah rumah penduduk kampung.

Ya dalam masa 3 hari, apa aja yg boleh
dibuat. Untuk bersihkan satu rumah shj
dah ambil masa 2/3 hari.

Sedar masa tak banyak dan ikut program
bawah kendalian organisasi. Perlu ikut
jadual dan sebagainya. Tapi.... perkara yg
memalukan berlaku dan saya kira ramai
yang terpinga-pinga.

Kami singgah di satu sekolah untuk
kerja kerja pembersihan. Baru nak pegang
penyapu.... Dah diarah naik bas. Bersih
apa namanya tu.Cikgu-cikgu tercenggang,

Tadi cikgu sambut dengan gembira....
sekarang muka cikgu... Kita malu nak pandang.

Tau masa tak panjang, tapi... Kan tak best
buat mcm tu... Jatuhkan harapan org.
Takkan sekadar nak isi surat khabar aje.

Balik dari program tersebut, ketua create
persatuan baru dimana ahli ahli nya
Satu bas semasa program.

Maka satu bas juga kami bergerak
ke kawasan terjejas beberapa hari
kemudian. Masuk ke kawasan kampung.
Nah, baru cerita sebenar berlaku.

Waktu tu kami aja di kawasan tu, jadi
ahli ahli berterabur tolong rumah mana-
mana. Sekejap rumah kiri, sekejap rumah
kanan. Bila dah lama sikot, ada group
lain yang dtg. Baru kami stay satu rumah.

Kerja kerja pembersihan mmg ambil masa
lama. Bukan semudah mata memandang.
Nak kaut lumpur tebal keluar dari rumah
pun dah ambil masa 1-2 hari. Sebelum
dalam rumah, keliling rumah dulu.

Perabot2 rosak, sampah sarap.

Memang tenaga lelaki amat diperlukan
time nak angkut keluar lumpur. Kalau
tak kuat, mahu terbalik troli....

Bina tandas sementara. Nak kencing nak
mandi.. Pun was was.

Pakcik makcik tidur dlm khemah. Korang
ingat seronok sgt ke tidur dlm khemah
time tu? Sejuk nak beku!

Masa ni pius tidur kat dlm rumah. Rumah
kayu, tingkat atas dah bersih. Tapi
dinding2 banyak dah tiada la. Dah
roboh dan sebagainya. Pun, sejuk nak beku!

Pukul 4 pagi bangun. Tak tahan sgt dah.
Pergi bilik air.

Tengok masing masing duduk depan
unggun api. Atas rail kereta api. Panas
dan selesa. Duduk la kejap. Panaskan
badan. Sambil tengok jutaan bintang
dilangit. Malam tu bintang paling terang
saya tengok. Paling berjuta saya nampak.

Macam dah banyak sgt cerita.....

Tapi itulah pengalaman tak ternilai.
Banyak benda berlaku sepanjang di sana.
Confirm, bila korang dah join sukarelawan,
pasti selepas tu korang rindu sgt...
hati tu meronta ronta nak pergi mana2
program sukarelawan. Sebab dah merasa,
nikmatnya tu mcm mana.

Serius waktu tu, saya bukan ada duit sgt
pun. Tapi makan tu mcm sentiasa aja ada.
Macam tiba tiba, eh ada org kasi, eh ada
Orng masak, eh eh eh... Semua keperluan
dicukupkan.

Tadi ternampak gambar sukarelawan
Buat kerja kerja pembersihan di kawasan
sekarang yang terjejas, terus rasa mcm...
Nak berada dekat sana.

Rasalah... Nikmat menjadi sukarelawan.
Tak kisah la sukarelawan apa sekalipun.

Pastu jgn la marah orang lain yg bergambar time buat sukarelawan.
Bukan dorang nak menunjuk apa pun,
Dorang gembira sgt time tu, sampai rasa
nak bagitahu satu dunia, dorang happy
time tu. Tu aje. Tak caya, cubalah jadi sekali.

Tersangat happy.

Secebis peristiwa,
Selamat malam.

Waaa... Malam malam baru update blog.
Ini namanya tiada cerita menarik di tv dan
mata juga tidak mahu lelap.

Assalamualaikum.

Entry pertama tahun baru 1 Jan 2017 11:51pm
Esok Isnin masih lagi cuti, cuti tahun baru.
Baru kejap tadi ada yang whatsapp :)
Bekerja secara online, berwhatsapp tak
kira masa. Heeee.

Whatsapp ni ada banyak jenis.........

Whatsapp berjela:
Yang jenis ini memang panjang berjela.
Kadang bersambung-sambung wasapnya
Dari hari ke hari. Kadang sambung minggu depan.
Biasanya yang berwasap tu orang yg baru
mula berniaga. Disebabkan banyak benda
yang mereka tidak faham. Jadi mereka
akan bertanya dahulu.
Selepas sudah confirm dengan encik husben,
partner, ibu, ayah dan keluarga. Makanya
tempahan akan diproses. Hehe. Comel.

Whatsapp pendek:
Yang jenis ini tidak terlalu panjang, cukup
bertanya apa yang penting. Bila tarikh
siap? berapa harga? material? emel?
Selepas pembayaran, terus emel artwork. Biasanya mereka yang sudah berniaga, tetapi bertukar tempat cetak.

Whatsapp touch n go:
Yang ini sangat ringkas dan selalunya
Repeat customer. Antara detail whatsapp:
Nama label, kuantiti > payment > cetak.
Biasanya alamat ada dlm rekod, jadi
customer tak ulang balik detail untuk
penghantaran melainkan bertukar alamat.

Whatsapp bertanya khabar :)
Yang ini agak ringkas juga, wasap sesi 1:
bertanya apa yang patut dan mesej tamat.
Seminggu kemudian baru buat tempahan.
Hehehe.

Banyak lagi jenis whatsapp dan ini yang
paling popular :)

Disebabkan urusan kerja selalunya melalui
whatsapp dan emel, maka secara tidak
langsung.... Gaya fairuz membeli secara
online juga turut berubah.

Selalunya jika nak beli sesuatu barang,
Pius akan baca semua maklumat yg ada
tentang produk yang nak dibeli. Bila dah
confirm nak beli. Terus mesej owner, beri
detail order dan minta detail pembayaran.
Kira touch n go jela ya :)

Kalau beli di website lagi pius suka,
Arahannya mudah. Pilih barang, beri detail
penghantaran dan bayar.

Nota : Mengantok dah.

Powered by Blogger.